Těsto: | |||||
plnotučné mléko | 250 ml | vejce | 2 ks | sůl | špetka |
cukr | dle chuti | špaldová mouka jemně mletá | 90 g | šachorová mouka (mandlová mouka) | 50 g |
kokosový olej | na smažení | ||||
Švestkový přeliv: | |||||
švestkový kompot | dle potřeby | skořice | dle chuti | cukr | 1 lžíce |
rum (použila jsem Captain Morgan Jamaica) | dle chuti |
Já na palačinky moc nejsem, teda ne že by mi nechutnaly, ale nemívám na ně často chuť. A když už, tak je to co říct. Nedávno jsem došla domu z práce o něco dřív než obvykle, to znamená před třetí hodinou a dostala jsem šílenou chuť na něco sladkého.
Otevřela jsem ledničku a nic. Otevřela jsem šuplík s dobrotami a nic. Otevřela jsem šuplík s moukami a hle. Vykoukl na mě zbytek šachorové mouky, který si doslova říkal o to, abych si z něj něco ukuchtila.
Nakonec jsem ještě jednou nakoukla do ledničky a našla jsem zavařené švestky od mojí babičky, tak jsem si řekla, že to bude ideální kombinace.
Šachor se schovává za mnoho jmen, nejčastěji chufa, zemní mandle nebo také tygří ořechy. Mouka se vyrábí z podzemních hlízek, které mají lahodnou lehce nasládlou mandlovo-lískooříškovou chuť a vzhledově připomínají seschlé lískové oříšky. Šachorová mouka chuťově zcela nahradí mleté ořechy, proto ji tedy ocení i alergici na ořechy, kteří ji mohou využít jako náhražku. Jedná se o přirozeně bezlepkovou plodinu.
Palačinky
1. V mléce rozšlehejte vejce, poté přidejte špetku soli (případně i cukr) a pomalu prosévejte mouku.
2. Těsto nechte alespoň 20 - 30 minut odpočívat.
3. Na pánvi rozehřejte trochu kokosového oleje a postupně smažte jednu palačinku za druhou.
Švestkový přeliv
1. V menším hrnci jsem nechala zkaramelizovat lžíci cukru a poté jsem přidala za stálého míchání šťávu ze švestkového kompotu.
2. Poté jsem přidala nakrájené švestky na libovolné kousky, skořici a trochu rumu dle chuti.
Já osobně jsem palačinky nesladila, ale přidejte si cukr dle chuti.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI