Ingredience: | |||||
citron | 1 ks | marocká směs koření (1 lžička skořice, muškátového oříšku mletého ného koření, mletého koriandru a sladké papriky, špetka chilli a mletého pepře) | 2 lžičky | velký česnek | 1 ks |
jarní cibulka | 1 svazek | olivový olej | 3 lžíce | filet lososa bez kůže | 2 ks |
celozrnný kuskus | 150 g | med | 2 lžíce | posekané mátové lístky | hrst |
sůl | špetka | pepř | špetka |
Pokud nemáte v plánu klasickou Štědrovečerní večeři, mám pro Vás tip na změnu, tento losos je vhodným jídlem sice hlavně na letní dny, ale jedná se o lehké jídlo, které je příjemnou obměnou nebo jen zdravím tipem na večeři.
Troubu předehřejte na 200°C. Z jednoho citronu nejprve nastrouháme na jemno kůru, poté vymačkáme šťávu. Kůru a polovinu šťávy smícháme se směsí koření, prolisovaným česnekem, polovinou nakrájených cibulek a polovinou olivového oleje. Osolíme a opepříme, rybu dáme do této marinády a necháme hodinu odležet.
Jakmile je ryba dostatečně naložená, dáme kuskus do mísy, přidáme lžičku oleje, zbylou šťávu z citronu a nakrájené cibulky, vše zalijeme 150-180 ml osolené horké vody. Zakryjeme a necháme přiklopené odstát. Lososa i s marinádou dáme do zapékací mísy a dáme péct do trouby, pečeme asi deset minut. Pak každý filet pokapeme medem a zapékáme dalších šest minut.
Do hotového kuskusu přidáme mátu a popřípadě dochutíme solí nebo citronem. Ihned podáváme se skrojkem čerstvého citronu. Myslím, že výtečnou chuť máty, citronu a medu si víc než zamilujete :)
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI