Masové kuličky: | |||||
mleté maso dle vlastního výběru | 150 g | středně velká petržel | 1 ks | pohankové vločky | 1 lžíce |
žloutek | 1 ks | tymián | špetka | sůl | dle chuti |
Pohankové fleky: | |||||
vejce | 1 ks | hladká pohanková mouka | 50 g | hladká mouka | 50 g |
olivový olej | 1 lžička | ||||
Dále: | |||||
smetana | 1 kelímek | mražený hrášk | 200 g |
Snad každé dítě (a dospělý) miluje kuličky z IKEA. Navíc je to relativně rychlý způsob zpracování mletého masa a proto se u nás kuličky na talíři objevují často v různých podobách.
Z mouky, vejce a oleje zpracujeme těsto. Mělo by být hladké a pružné a nelepit se na vál ani na ruce. Těsto necháme cca 1 hodinu v chladu odpočívat. Vyválíme na plát široký asi 2mm a ten nakrájíme na nepravidelné kousky o velikosti přibližně 2x2 cm. Těstoviny vaříme cca 5 min v osolené vodě.
Syrovou petržel nastrouháme na jemném struhadle. Strouhanou petržel smícháme s masem, vločkami, vejcem a oochutíme tymiánem a solí. Z masové hmoty tvarujeme kuličky velikosti třešně. Kuličky rovnoměrně opečeme na suché teflonové pánvi. Opečené kuličky zalijeme smetanou, kterou necháme mírným varem zredukovat a přidáme hrášek. Do hotové omáčky zamícháme uvařené fleky. Omáčku není nutné už dochucovat, sůl i koření je ve výpeku z masa.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI