Ingredience: | |||||
kuřecí prsíčko nebo plátek libového hovězího masa | 1 ks | středně velké brambory | 3 ks | curry pasta | 3 lžíe |
kokosové mléko | 0,5 l | nesolené burské oříšky | 2 lžíce | bobkový list | 2 ks |
kardamon | 3 zrnka | palmový cukr | 2 lžíce | rybí omáčka | 3 - 4 lžíce |
tamarindová pasta nebo limetková šťáva | 1 - 2 lžíce | kůra skořice | 1 kousek | olej | trochu |
Thajské curry je moje velká láska. Jsem schopná ho jíst klidně každý den a taky jsem to v Thajsku tak dělala. Jsem zatížená na zelené, zkoušela jsem žluté i červené a vždy jsem se zase vrátila k zelenému a pak jsem vyzkoušela massaman. Neříkám, že zelené opustím, ale i toto je výborné a navíc obvykle není tak pálivé.
Vyrobit curry pastu není zrovna jednoduchá a levná záležitost. Jenom pro vaši představu tady je výčet surovin: dva druhy chilli papriček, česnek, šalotka, citronová tráva, thajský zázvor galangal, kefírové listy, kořen koriandru, rybí omáčka semína koriandru, kumin, černý pepř, hřebíček, krevetová pasta, olej.
Na kurzu vaření jsem se ji učila vyrobit a jednou jsem to zkoušela i doma. Když jsem se ptala našeho kuchařského mistra, jestli si Thajci běžně vyrábí tyto pasty, tak se jen smál. Prý málo kdo má tolik peněz a taky času a nemám se obávat si koupit pastu hotovou. Tak jsem tak i udělala a dovezla si domů pořádnou zásobu. Tedy dost velkou, aby mi vystačila do příští cesty do Thajska.
Ani vy se nebojte použít pastu hotovou, kterou už celkem běžně seženete v každém větším supermarketu. A pokud nebude massaman, tak zkuste zelenou, nebo červenou, každopádně objevíte nové chutě.
Pokud chcete bezmasou variantu, tak můžete použít tofu, nebo pouze zeleninu jako mrkev, cuketa, dýně, lilek... Zeleninu můžete pochopitelně přidat i k masu.
Maso nakrájejte na kostičky. V hluboké pánvi, nebo woku rozpalte olej do kterého přidejte curry pastu a zahřívejte, dokud se plně nerozvoní. Pak přidejte maso, očištěné brambory nakrájené na osminky, eventuálně další tvrdou zeleninu. Pokud použijete lilek a cuketu, tak ty dávejte až těsně před koncem varu. Směs minutu restujte a pak přidejte další kořenící ingredience a zalijte kokosovým mlékem.
Vařte na mírném plameni, dokud nejsou brambory měkké.
Podávejte s vařenou jasmínovou rýží a posypané čerstvým koriandrem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI