Melanzane alla parmigiana - Lilky po Parmsku zpět

Ingredience:
velké lilky2 ksmozzarella2 balíčkyparmazán (nejlépe 24 měsíční)400 g
bazalka10 - 15 lístkůhladká mouka dle potřebyšalotka2 ks
Passata di pomodoro (omáčka z pasírovaných rajčat)1,5 lsůl dle chutipepř dle chuti
extra virgin olivový olej dle potřeby
velké lilky 2 ks, mozzarella 2 balíčky, parmazán (nejlépe 24 měsíční) 400 g, bazalka 10 - 15 lístků, hladká mouka dle potřeby, šalotka 2 ks, Passata di pomodoro (omáčka z pasírovaných rajčat) 1,5 l, sůl dle chuti, pepř dle chuti, extra virgin olivový olej dle potřeby

Příprava

Tenhle recept se ke mně dostal před pár lety a je od maminky jednoho Itala, žijícího v Praze.

Vždycky, když Parmigianu jím, říkám si, že vlastně není vůbec špatný bejt vegetarián.

Pokud milujete lilky, parmezán, dobrej olivovej olej a mozzarellu, tohle bude Vaše jídlo!

V hrnci, na lžíci olivovýho oleje, zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku, přilijeme 2 sklenice Passaty, osolíme, opepříme, promícháme a necháme lehce probublat. Stáhneme z ohně, vmícháme posekanou bazalku a dáme stranou.

Lilky omyjeme, odřízneme oba konce a podélně je nakrájíme asi na 0,5cm plátky. Osolíme z obou stran a necháme je tzv. vyplakat = lilky pustí vodu, kterou pak kuchyňskou utěrkou otřeme. Vyplakaný plátky lilku obalíme lehce v hladké mouce a na troše olivovýho oleje zatáhneme na pánvi - dozlatova. Opečený lilky odkládáme na pečící papír, kterej vsákne přebytečnej olej.

Mozzarellu nakrájíme na malinký kostičky, parmezán nastrouháme najemno a 100g si dáme stranou na závěrečný posypání.

A můžeme začít vrstvit. Dno zapejkací mísy pokapeme olivovým olejem, pokryjeme rajčatovou omáčkou, poklademe lilkama - přesně, jako když děláte lasagne. Poházíme kousky mozzarelly, posypeme parmezánem, a tak pořád dokola. Končíme rajčatovou omáčkou.
Odklopený dáme péct do předem vyhřátý trouby na 180 stupňů, na 30 minut. Pak to celý zasypeme zbylým parmezánem a dopékáme asi 15-20 minut, dokud není krusta nazlátlá.

Po upečení mísu vyndáme z trouby a po vychladnutí ji dáme ještě na 3-5 hodin do lednice, nejlépe přes noc. Druhý den máte tu nejlepší Parmigianu, jakou jste kdy jedli.

2018-04-03 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI