Melanzane alla parmigiana (zapečené lilky s rajčaty a parmezánem) zpět

Ingredience:
střední lilek2 ksmozzarella200 gnastrouhaný parmazán70 g
sezamový olej na smaženíhladká mouka dle potřeby*rajčatové sugo300 ml
střední lilek 2 ks, mozzarella 200 g, nastrouhaný parmazán 70 g, sezamový olej na smažení, hladká mouka dle potřeby, *rajčatové sugo 300 ml

Příprava

Tenhle víkend máme takový trochu pro nás zvláštní a neobvyklý. Rozhodla jsem se, že zkusím být víkend bez masa. Jen ti, co mě dobře znají, vědí, jak těžké to pro mě může být. Pro to teda dělám? No... proč ne. K obědu jsem tedy udělala zapečené lilky a byla jsem hodně zvedaná, co tomu řekne moje lepší polovička, protože mám pocit, že na teplou zeleninu je zvědavý ještě méně než já. A jak to dopadlo? Snězená celá mísa, nezbylo ani trochu! Věřte mi, že to znamená, že se to fakt povedlo.

Lilky nakrájejte na kolečka, rozložte je v jedné vrstvě a posolte, aby se mohly vypotit. 

Sugo můžete i koupit, ale pokud ho budete dělat, tak nakrájejte na jemno cibuli a česnek. Do pánve vlijte olej a nechte na něm cibuli s česnekem zesklovatět, ale ne zhnědnout. Pak přilijte rajčata, osolte a opepřete a přidejte provensálské koření podle chuti. Lehce oslaďte cukrem, nechte provařit, aby sugo zhoustlo a odstavte stranou. 

Osušte ubrouskem lilky a jen je z obou stran otiskněte do mouky. Troubu dejte hřát na 170°C. V pánvi rozehřejte olej a lilky opečte. Postupně je dávejte stranou na papírovou utěrku, abyste odsáli přebytečný olej. Nakrájejte si mozzarellu na slabé plátky. Do zapékací misky dejte na dno 2 - 3 lžíce suga, jen aby dno bylo celé lehce pokryté. Na to naskládejte první vrstvu lilků a na každé kolečko mozzarellu, kterou trochu posolte. Pak zase sugo, lilky a mozzarellu. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Končit byste měli sugem, které hojně posypte nastrouhaným parmazánem. Dejte zapéct do trouby na nějakých 20 - 25 minut, dokud z parmazánu nebude krásná zlatavá kůrka. Pak už jen vezměte velkou lžící a nandejte si řádnou porci. 

Dobrou chuť!

2018-03-01 Hlavní chody

Poznámka

*Rajčatové sugo - 1 ks cibule, 2 stroužky česnek, 1 plechovka krájená rajčata, 1 lžíce cukr, dle chuti provensálské koření, sůl a pepř

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI