Ingredience: | |||||
rýže na rizoto (Arborio) | 200 g | středně velká šalotka | 1 ks | bílé víno | 80 ml |
nesolený kuřecí vývar | 900 ml | parmazán + na posypání | 50 g | šafrán viz. foto | 0,1 g |
máslo (na šalotku, a na vmíchání) | 60 g |
Recept na tradiční Milánské rizoto jsme odkoukali od Itala. V pořadu Romana Vaňka "Peklo na talíři" ho kdysi vařil italský kuchař Riccardo Lucque. Když jsme rizoto viděli, dostali jsme na něj chuť. Video jsme si ještě párkrát pustili a šli vařit.
V rizotu je jen pár ingrediencí, ale o to více musí být kvalitní, a rozhodně se nevyplatí použít jakoukoliv náhražku.
Rýže - Arborio, Carnaroli, tradiční rýže na rizoto.
Šafrán - na dvě porce budete potřebovat asi 0,1g. Ne že bych měla tak přesnou váhu, ale přibližně taková špetka, jakou ukazoval Ital, byla v kulaté krabičce z Lidlu za 25 Kč.
Na fotkách je i mini zkumavka se šafránem, koupená na farmářských trzích na Kulaťáku ve stánku Koření od Samuela.
Kuřecí vývar - použila jsem nesolený kuřecí vývar, kuřecí maso jsem vyvařila se zeleninou a libečkem. Parmazán rizoto osolí, není potřeba dosolovat nebo jenom minimálně. Takže brutálně přesolenou kuřecí kostku vážně nezkoušejte.
Připravila jsem si litr (vždy mám nějaký alespoň v mrazáku) a nakonec jsem spotřebovala 900ml.
A to bude k ingrediencím asi tak všechno, snad jen, že bílé víno použijte kvalitní, zbytek si dejte k rizotu.
My použili Sauvignon od našeho oblíbeného vinaře Milana Vašíčka.
Pokud někdo znáte úplně přesný recept od Riccarda, tak ještě jednou upozorňuji, že míry jsem odkoukala a tak nějak odhadla od oka a poté převážila. Asi se s originálem trošku liší, ale i tak je extra grande.
Nyní k samotnému postupu:
Nejprve nadrobno nakrájenou šalotku nechte zesklovatět a přidejte šafrán.
Krátce restujte a až začne šalotka lehce zlátnout přihoďte rýži.
Přibližně minutu opékejte a promíchávejte, a pak přilijte víno.
Když se víno částečně vsákne (cca 1-2minuty), přilijte trochu vývaru (1 naběračku).
Počkejte až se částečně vsákne a přilijte další naběračku.
Mezitím rýži míchejte, aby se nepřilepila ke dnu, dokud se rýže neuvaří. To trvá přibližně 15 minut.
Ve chvíli, kdy je rýže hotová vmíchejte zbytek másla a strouhaný parmazán a nechte minutu pod pokličkou odpočívat.
Na talíři posypte plátky parmazánu.
Dobrou chuť
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI