Ingredience na hamburgery: | |||||
mleté hovězí maso od řezníka | 500 g | ricotta | 1 balení | čerstvá pažitka | 2 hrsti |
sušený česnek | špetka | pepř | špetka | sůl | špetka |
čerstvá rajčata | hrstka | rukola, polníček, zelený salát dle chuti | hrst | ||
Domácí houstičky: | |||||
hladká pšeničná mouka | 100 g | špaldová mouka | 160 g | plnotučné mléko | 158 g |
rozpuštěné máslo | 26 g | cukru | 15 g | vejce (na potření) | 25 g |
sůl | 5 g | instantní droždí | 3 g |
Slyšeli jste už někdy o sýru ricotta? Je to sýr, který je mezi mléčnými výrobky ten s nejnižším obsahem tuku. Vyrábí se ze syrovátky, která je velmi bohatá na vitaminíny a minerály.
Nejdříve začneme dělat domácí houstičky, protože potřebují asi 1 hodnu kynout.
1. Smíchejte všechny sypké ingredience na houstičky. Oba druhy mouky, droždí, cukr a sůl.
2. Potom přidejte máslo, vejce a mléko a nechte robota aby vám těsto řádně prohnětl. Nebo se do toho pusť rukama a vařečkou. Těsto má lepit až ve chvíli, kdy do něj zaboříte prst. Má být měkké nesmí to být tvrdá kompaktní koule. Dejte ho odpočívat na hodinu.
3. Připravte si všechny zbylé ingredience na hamburgery. Z masa utvořte malé placičky. Rozpalte gril.
4. Ricottu promíchejte se špetkou sušeného česneku, trochou soli pepře a na jemno nasekanou pažitkou (můžete jí i natrhat rukama a nebo poprosit maminku o pomoc).
5. Rajčátka si nakrájejte na plátky a omyjte si polníček.
6. Teď už určitě uběhla tak hodinka od kynutí těsta, tak si ho vezměte k ruce ke grilu a uválejte z něj několik malých houstiček. Nám to s Lindou vyšlo asi na 8 mini-houstiček. Každou pomažte rozkvedlaným vajíčkem a posypte sezamem.
7. Houstičky dejte na nepřímé grilovaní asi na 5 – 10 minut do zavřeného grilu. (Pokud máte plynový gril, tak oheň přímo pod houstičkami stáhněte na minimum, na grilu na dřevěné uhlí odehrabte rozpálené uhlí na stranu a houstičky ogrilujte na straně, kde uhlí nebude. Gril musí být opravdu zavřený!
8. Dejte hamburgery do grilu, houstičky zkontrolujte a pokud již jsou hotové vytáhněte. Hamburgery otočte. Houstičky nechte lehce vychladnout a podélně rozřízněte. Vyndejte hamburgery z grilu.
9. Můžete začít plnit!!! Nejdříve trochu ricotty, pak hotový hamburgery na to rajčátka, salátek a přiklopit!
Doboru chuť!
Ricotta - Slyšeli jste už někdy o sýru ricotta? Je to sýr, který je mezi mléčnými výrobky ten s nejnižším obsahem tuku. Vyrábí se ze syrovátky, která je velmi bohatá na vitamíny a minerály. Je to vlastně zdravější varianta tvarohu (není tolik kyselá a tučná) nebo lučiny a dá se využít k tvorbě pomazánek. My jsme jí tentokrát použili na základ hamburgeru. S masem se totiž ricottový dip perfektně doplňuje!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI