Nádivka s tofu a medvědím česnekem zpět

Ingredience (forma 25 x 13 x 6 cm):
bílý toastový chleba170 gmléko200 mlvejce3 ks
tuk (Hera máslová)70 gbaby špenát125 gmedvědí česnek25 g
jarní cibulka2 ksuzené tofu200 gnamletá hrubozrnná sůl dle chuti
čtyřbarevný pepř dle chutimuškátový oříšek1/2 lžičky
bílý toastový chleba 170 g, mléko 200 ml, vejce 3 ks, tuk (Hera máslová) 70 g, baby špenát 125 g, medvědí česnek 25 g, jarní cibulka 2 ks, uzené tofu 200 g, namletá hrubozrnná sůl dle chuti, čtyřbarevný pepř dle chuti, muškátový oříšek 1/2 lžičky

Příprava

Druhou věcí, která u nás na Velikonoce nechybí, je nádivka. Dělá se většinou s masem, ale tentokráte jsem udělala i její bezmasou variantu, a to s uzeným tofu. Nádivka je lehká, a díky uzenému tofu i krásně navoněná. Ten, kdo má rád klasiku, tak může samozřejmě místo tofu použít maso. Prostě každý dle svého gusta.

Nejprve si nakrájíme na kostičky toastový chleba a dáme stranou. Špenát a medvědí česnek si propláchneme a pořádně vysušíme a nasekáme. Jarní cibulku si nakrájíme na kolečka. V pánvi si rozpálíme trochu tuku a na něm pak osmahneme jarní cibulku a nasekaný špenát s medvědím česnekem. Necháme zchladnout. Tofu (či maso) si nakrájíme na stejně velké kousky. Vejce si rozdělíme na bílky, které ušleháme dotuha a žloutky, které si v míse utřeme společně s povoleným tukem a špetkou soli. Mléko dáme do misky a vsypeme muškátový oříšek a promícháme.

Formu si vyložíme pečícím papírem a předehřejeme troubu na 180 stupňů. Do velké mísy dáme nakrájený toastový chleba, zalijeme směsí mléka a muškátového oříšku a rychle promícháme. Poté přidáme nakrájené tofu (nebo maso), směs jarní cibulky, baby špenátu a medvědího česneku, dále přidáme utřené máslo se žloutky a vše promícháme. Nakonec zapracujeme opatrně bílky a směs dáme do připravené formy. Pečeme na 180 stupňů cca 40 - 45 minut dozlatova. Upečenou nádivku vyndáme z trouby, necháme zchladnout a krájíme na silnější plátky. Můžeme podávat k masu nebo jen samotnou třeba s vejcem či salátem.

2017-03-29 Hlavní chody

Poznámka

Inspirovala jsem se na webu kucharkaprodceru.cz.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI