Noky v červeném zelí zpět

Noky:
brambory400 gvejce1 kspolohrubá mouka250 g
máslo2 lžícesůl špetka
Zelí:
hlávkové červené zelí600 gcibule1 ksjablko1 ks
jablečný mošt nebo šťáva100 mlzelninový vývar200 mlhřebíček3 ks
celá skořice (svitek)1 ksnové koření2 kuličkybobkové listy2 ks
žampiony200 gvlašské ořechy (30 g) hrstičkakrupicový cukr1 - 3 lžíce
jablečný ocet (může být i vinný bílý)1 - 3 lžícesůl dle potřebyolej4 lžíce
brambory 400 g, vejce 1 ks, polohrubá mouka 250 g, máslo 2 lžíce, sůl špetka, hlávkové červené zelí 600 g, cibule 1 ks, jablko 1 ks, jablečný mošt nebo šťáva 100 ml, zelninový vývar 200 ml, hřebíček 3 ks, celá skořice (svitek) 1 ks, nové koření 2 kuličky, bobkové listy 2 ks, žampiony 200 g, vlašské ořechy (30 g) hrstička, krupicový cukr 1 - 3 lžíce, jablečný ocet (může být i vinný bílý) 1 - 3 lžíce, sůl dle potřeby, olej 4 lžíce

Příprava

Kombinace domácích bramborových noků s červeným zelím s žampiony a vlašskými ořechy je nejen zajímavá, ale velmi chutná rychlá večeře.

Nejdříve si připravíme těsto: brambory řádně vydrbeme kartáčkem pod vodou a dáme vařit i se slupkou doměkka. Vodu osolíme. Zatímco se nám brambory vaří a poté budou chladnout, uděláme si zelí. Kafe taky můžeme. Zelí zbavíme košťálů a vrchních listů a nakrájíme na jemné nudličky. Cibuli nakrájíme najemno. Jablko, zbavené slupky a jadřince, nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle. Do hrnce, ve kterém budeme zelí dusit, dáme 2 lžíce oleje a na něm orestujerme cibulku. Až nám zesklovatí, přidáme všechno koření. Až se nám toto rozvoní, přidáme zelí, jablko, mošt a vývar. Toho jen půlku, druhou přidáme dle potřeby v průběhu dušení ( toho zelí.. do boha ) Osolíme, ocukrujeme, ooctujeme.. toto vše děláme s citem a podle svých zvyklostí a chuti. Do hotového a námi vymazleného zelí přihodíme nahrubo sekané ořechy. Očištěné žampiony orestujeme v pánvi na zbývajícím oleji. Já jsem přidala ždibec másla. Trošku osolíme. Restujeme cca 5 minut.
A jdeme na ty ňoky: částečně vychladlé brambory zbavíme slupky a najemno nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, vajíčko, lžičku soli a rozpuštěné, zchladlé máslo. Vypracujeme na vále, posypaném moukou, pružné těsto. Umyjeme si zapatlané končetiny a postavíme vodu na vaření ňoků. Vodou nebudeme šetřit a taky ji osolíme. Jdeme tvořit nočky, kočky.
Z těsta si uděláme váleček, který pak krájíme na stejně velké dílky. Snažíme se tvarovat noky. Já se snažila moc, to mi věřte, ale nokům se to teda moc nepodobá  Vidličkou do nich vytlačíme vroubky. Vhodíme je pak do vroucí vody. Jakmile vyplavou, aby se podívaly, zda máme vypitou tu kávu, ihned je vylovíme děrovanou lžící. Dáme do sítka okapat a můžeme zlehka omastit přepuštěným máslem. Tak, teď to všechno zkompletujeme dohromady, nezapomeňte na ty žampiony v pánvi.. ty tam patří taky. Kdo chce, může v talíři doladit čerstvě mletým pepřem. Dobrou chuť.
P.S. masojedci mají smůlu.. nebo ne.. takový flákanec krkovice na grilu by k tomu šel nááramně dobře.

2014-10-31 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI