Ingredience: | |||||
České Ghíčko bio | dle potřeby | cibule (nejlépe šalotka) | 2 ks | malý patison (vydlabaný, oloupaný) | 1/2 ks |
malý celer | 1/2 ks | zelené fazolky, má měla čerstvé celé | 4 hrsti | mletý kmín | dle potřeby |
kurkuma | 1 lžička | kokosové mléko Real (tetra pak 85%) | 250 ml | himalájská sůl | dle chuti |
pepř čtyř barev | dle chuti | masový nebo zeleninový vývar | 1/2 l | voda na redukci omáčky | dle potřeby |
Příloha: | |||||
noky, špagety... | dle chuti |
Existuje několik druhů zelených fazolek. Všechny jsou však stejné v tom, že ve značné míře obsahují antioxidační vitamíny A a C, kyselinu listovou, vitamíny B1, B2 a vitamín K. Denní potřeba vitamínu K je 100 gramů a pokryje téměř jednu pětinu této dávky. Mezi minerálními látkami obsahuje fosfor, vápník, draslík, mangan, měď a železo. Takže rozhodně stojí za náš zájem. Neméně významná a zajímavá je kurkuma. Kurkumu klidně postavte do stejné skupiny jako zázvor. V rámci čínské a indické medicíny ji mnozí považují za protizánětlivou. Její aktivní složka, žlutá sloučenina zvaná kurkumin, je spojována s antioxidačními, antivirovými a protinádorovými vlastnostmi. Takže na podzim a zimu ji určitě zařadím častěji. Tato omáčka se vydařila. Původně jsem ji neplánovala fotit, ale jelikož manžela strašně zaujala, tak mi to nedalo.
Na Ghí orestujeme dohněda pokrájenou cibuli, přidáme pokrájený patison, celer a pokrájené zelené fazolky. Vše společně prohřejeme, zalijeme vývarem, přidáme kmín, špetku pepře, kurkumu osolíme a na konec zalijeme kokosovým mlékem. Vařím do změknutí zeleniny. Konzistenci omáčky redukujeme přidanou vodou. Když je zelenina měkká, vše společně rozmixujeme a přepasírujeme. Mně se povedla chuťově na první dobrou a neměla jsem potřebu cokoliv přidávat. Podáváme s oblíbenou přílohou. Já jsem si pár fazolek pokrájela a orestovala na Ghí a použila jako zdobení.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI