Ovečková pizza aneb pokus o domácí droždí zpět

Ingredience na těsto:
hladká mouka250 gvoda1 sklenicedroždí15 g
sůl1 lžícecukr1 špetkaolej na plech1 lžička
Návrh na vrch:
šunka9 plátkůrajčatový protlak1 velká lžícepizza koření1 špetka
špenát1 hrstolivy1 hrstkačesnek1 stroužek
parmazán1 hrstkarajčata2 ks
hladká mouka 250 g, voda 1 sklenice, droždí 15 g, sůl 1 lžíce, cukr 1 špetka, olej na plech 1 lžička, šunka 9 plátků, rajčatový protlak 1 velká lžíce, pizza koření 1 špetka, špenát 1 hrst, olivy 1 hrstka, česnek 1 stroužek, parmazán 1 hrstka, rajčata 2 ks

Příprava

Pizza je asi nejvděčnější jídlo, které znám. Pokladete ji, čímkoli chcete a úspěch je vždy veliký. Vydrancovala jsem tedy lednici a pustila se do díla! Jenže... ne vždy se daří...! 

Přesně tak dopadlo mé domácí droždí, které jsem přidala do těsta. Achjo.
Na fotce vypadá ještě hůř než ve skutečnosti. Stránka, na které jsem ho objevila mi přišla jako skvělý zdroj inspirace. 
Co se dá dělat, člověk nemůže věřit všemu. Podle návodu jsem do skleničky vody nakrájela neošetřené jablko a nechala v lednici 2 dny ležet. Poté jsem vše přelila přes sítko, odstranila jablko a k vodě přidala skleničku hladké mouky. Směs vypadala slibně! Chybou možná bylo, že jsem ten den neměla čas ihned kašičku použít a tak na mě čekala v lednici do dalšího dne. Vy tedy raději použijte klasické kvasnice, u kterých se nemusíte bát, že by "nefungovaly". Pizza sice nebyla podle mých představ, ale chutnala dobře. Jen to byl trochu větší betonek, než na který jsme zvyklí. Jsem v pokušení, jestli tu dělat špatnou reklamu ostudnému webu... Raději ne, ale kdyby vás to zajímalo, napište mi! 

V míse si do prosáté mouky uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí a zalijeme vlažnou vodou. Pro lepší kvašení přidáme špetku cukru a sůl schováme na bok mísy, odděleně od kvasnic. Necháme v teple asi 15 minut a poté zpracujeme do hladkého těsta. Necháme ho kynout (např. pod peřinou) 45 minut. Těsto dáme na předem vymaštěný plech a rukama namočenýma v oleji rozprostřeme těsto v tenké vrstvě po celém plechu. Dále je to již jen na vás! Inspirujte se v lednici, známými druhy z restaurací nebo podle momentální chutě. 

Já nejprve potřela těsto rajčatovým protlakem a poté už nakládáme šunku, špenát, olivy, česnek a rajčata. Jakmile máte všechny ingredience na těstě, posypeme parmazánem nebo sýrem, který milujete.
   
Pizzu pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu 30 minut. 


2015-08-05 Hlavní chody

Poznámka

Na pizzu můžete dát opravdu sýry, které milujete. Možností je spousta, jako jsou mozzarella, eidam, chedar, niva...nebo třeba nakoukněte do lednice.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI