Paella à la Valenciana zpět

Ingredience:
kuřecí paličky dle potřebykráličí maso dle potřebyolivový olej dle potřeby
velká cibule1 ksčesnek1 stroužekbílé suché víno2 dcl
kuřecí vývar dle potřebykulatozrnná rýže6 hrstíčervená paprika - kapie1 ks
řapíkatý celer1 stoneksušená slanina nebo klobása chorizo dle potřebyvelké bílé fazole1 plechovka
mražený hrášek1 hrnekbylinky (petržel, rozmarýn, tymián) dle chutiuzená paprika1 lžička
šafrán nebo 1/2 lžičky kurkumy dle chutirajčatový protlak2 lžícesůl dle chuti
pepř dle chuti
kuřecí paličky dle potřeby, králičí maso dle potřeby, olivový olej dle potřeby, velká cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, bílé suché víno 2 dcl, kuřecí vývar dle potřeby, kulatozrnná rýže 6 hrstí, červená paprika - kapie 1 ks, řapíkatý celer 1 stonek, sušená slanina nebo klobása chorizo dle potřeby, velké bílé fazole 1 plechovka, mražený hrášek 1 hrnek, bylinky (petržel, rozmarýn, tymián) dle chuti, uzená paprika 1 lžička, šafrán nebo 1/2 lžičky kurkumy dle chuti, rajčatový protlak 2 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Paella je jedním ze symbolů města Valencia a celého tamního regionu. Existuje spousta variant tohoto pokrmu, avšak míchání kuřecího masa s vepřovým a k tomu ještě plody moře se jedí spíše ve vnitrozemí a na severu Španělska.

Paella nemá jeden originální recept, kterého byste se měli držet.

Ve Valencii se ale drží čtyř základních věcí - kuřecí, králičí, fazole a hlemýždi.

Bylo to původně jídlo chudých námořníků na jihu země a nejdůležitější na celém jídle je rýže. Ta se neproplachuje a škrob z ní celé jídlo zahustí.
Paella je velmi podobná rizotu nebo pilafu. Ovšem není tolik krémová a lepivá.

Nejlépe by se měla paella vařit z kulatozrnné rýže, ale ač mám ráda rizoto jak se má krémové, tak u paelly mě to moc nechutná. Mám raději konzistenci pilafu a tak používám rýži basmati.

Španělé by se ani divili, ale nám to tak chutná.

Vezměte si velkou širokou pánev zvanou paellera a rozpalte si v ní olivový olej.

Na oleji orestujte osolené a opepřené maso. Dozlatova opečené maso dejte stranou a do pánve přidejte cibuli, celer, česnek a papriku. Jestliže máte klobásu či hlemýždí maso, tak ho přidejte také. Podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Zarestujte uzenou papriku, šafrán/kurkumu a protlak.

Na osobu a porci dejte 2 hrsti rýže, promíchejte a zalijte vývarem.

Opět vraťte veškeré maso (paličky nařízněte od kosti) a osolte. 

Nejspíš nebudete mít tak velkou poklici a tak použijte dva pruhy alobalu. Nechte na mírném plameni dusit a na posledních 5 minut posypte bylinkami, hráškem a fazolemi.
Nechte prohřát a podávejte s řezy citrónu.

Dobrou chuť!

2016-09-19 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI