Ingredience: | |||||
vepřová panenka | 500 g | hrubá mořská sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
cibulové koření Nahrin | dle chuti | bazalka | dle chuti | saturejka | dle chuti |
pažitka | dle chuti | majoránka | dle chuti | olivový olej | dle potřeby |
šalotka | 2 ks | balsamico | 1 lžička | třtinový cukr | 1 lžička |
uzená slanina | 150 g |
Panenku kupuji velmi málo pro její vysokou cenu, ale v pátek měli náhodou posledních 500 g tak krásné panenky a já neodolala.
Panenku očistíme od blanek. Omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Maso potřeme olejem, posypeme pepřem a hrubou solí.
Na suché rozehřáté pánvi zprudka opečeme panenku ze všech stran (z každé strany tak minutku). Poté ji vyjmeme z pánve a zatím dáme stranou. Plát alobalu potřeme olivovým olejem a hustě posypeme bylinkami: čerstvou nadrcenou majoránkou, nasekanou bazalkou, petrželkou a saturejkou. Na takto upravený bylinkový alobal položíme váleček opečené panenky, kterou posypeme cibulovým kořením Nahrin. Dobře zabalíme i do několika vrstev alobalu tak, aby nám výborná šťáva z alobalu nevytekla. Panenku dáme do trouby na program "gril". Grilujeme cca 8-9 minut. Pokud ale máme rádi více opečené maso a chceme mít panenku dobře propečenou, grilujeme ji cca 12 -15 minut. na 250 stupňů. Nakonec necháme ještě panenku v alobalu tak 5 - 8 minut odpočívat. Krásně se rozleží a chutě s bylinkami a sosem se dobře vzájemně prolínají.
Mezitím si na výpeku z panenky orestujeme nakrájenou šalotku, pokrájenou na tenká kolečka, ztlumíme me k osmažené cibulce na nudličky pokrájenou uzenou slaninu a smažíme ještě tak 3 minuty. Panenku vyjmeme z alobalu opatrně, abychom nevylili sosík, pokrájíme ji celou na plátky a podáváme s opečeným bramborem, nebo s bramborovou kaší nebo ji vložíme pokrájenou do velké bagety, kterou jsem rozkrojili a potřeli směsí z medu, hořčice a olivového oleje a poklademe panenkou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI