Ingredience: | |||||
vepřová panenka | 400 g | listový špenát | 2 hrsti | žampiony | hrst |
chřest | dle potřeby | vejce | 2 ks | plnotučná hořčice | 1 lžíce |
smetana | dle potřeby | paprika | špetka | česnek | 2 stroužky |
pepř | špetka | sůl | špetka |
Panenku je možné dopéct v troubě, záleží na vašem způsobu upravy a délce restování.
Panenku naložíme den dopředu do plnotučné hořčice, přidáme trošku pepře, soli, papriky dle chuti. Uložíme přes noc do lednice. Druhý den panenku vytáhneme z lednice a mezitím, co se bude oteplovat na přijatelnou teplotu, přichystáme si zeleninu. Omyjeme čerstvý špenát, oloupeme žampiony, spaříme chřest ve vroucí vodě…
Špenát vložíme na rozpálenou pánev nebo do menšího kastrůlku, na mírném ohni přimícháme česnek, sůl a trošku smetany a necháme povařit. Smetany by nemělo být moc, aby v ní byl špenát jenom mírně „okoupaný“.
Do vroucí vody vložíme chřest a odstavíme. Až bude chřest změklý, je hotový.
Žampiony rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, dle velikosti. Poté je orestujeme na pánvi s máslem a kmínem. Přidáme trošku citronové šťávy, aby neztratily barvu.
Na rozpálenou pánev opatrně vložíme panenku a pečeme ze všech stran. Pokud se mi panenka bude připalovat, je možné ji dopéct v troubě. Pozor, aby nebyla tvrdá, jak podrážka. Já na ni máčknu vidličkou a podle toho zjistím, jak je vevnitř asi hotová.
Zastřené vejce:
V malém kastrůlku přivedeme vodu k varu a přidáme velkou lžíci octa. Do takto připravené vroucí vody rozklepneme vajíčko, když se bílek neobalí díky víru, který tam předtím vytvoříme, zkusíme mu pomoct rychle vidličkou.
Kdo si netroufá, stačí vejce na měkko, hniličko nebo, jak kdo to má rád.
Na talíř dáme chřest, špenát, vejce, žampiony a panenku a můžeme podávat.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI