Pastýřský koláč zpět

Ingredience:
brambory750 gmáslo2 cmžloutek1 ks
mléko45 mlsmetana15 mlsůl špetka
pepř špetka
Masová směs:
mleté hovězí maso500 ghrášek200 gmrkev100 g
cibule najemno krájená1 ksrajčatové pyré1 lžícečerstvé lístky tymiánu1 lžíce
čerstvé lístky rozmarýnu1 lžícestroužek česneku2 kssůl špetka
pepř špetkatroška mouky
brambory 750 g, máslo 2 cm, žloutek 1 ks, mléko 45 ml, smetana 15 ml, sůl špetka, pepř špetka, mleté hovězí maso 500 g, hrášek 200 g, mrkev 100 g, cibule najemno krájená 1 ks, rajčatové pyré 1 lžíce, čerstvé lístky tymiánu 1 lžíce, čerstvé lístky rozmarýnu 1 lžíce, stroužek česneku 2 ks, sůl špetka, pepř špetka, troška mouky

Příprava

Mnohokrát jsem slyšela názor, že angličané umí neuvěřitelně hodně věcí, ale vaření mezi ně nepatří. Asi bychom našli opravdu málo lidí kterým chutnají třeba octové chipsy, dušené ledvinky, rozvařená zelenina nebo typický, anglický, vánoční puding.
V ponuré šedi britské gastronomie, ale prosvítá pár jídel za které by se nemusel stydět žádný národ. Jedním z těchto jídel je určitě i pastýřský koláč nebo-li "shepherd´s pie", můžeme ho najít v mnoho variacích třeba s treskou a hráškem "fisherman´s pie" nebo s hovězím masem "cottage pie".
Samotný koláč je vlastně směs mletého masa a zeleniny (hrášku, mrkve) s peřinou z bramborové kaše. Na ingrediencích samo o sobě není nic moc zajímavého. Každý měl někdy bramborovou kaši nebo mleté maso, ale společně v netypickém, domácím, anglickém jídle ho musí vyzkoušet každý.

  1. Brambory oloupeme a vaříme. Měkké brambory rozmixujeme s máslem, mlékem a smetanou dohladka. Osolíme, opepříme a přidáme vaječný žloutek. 
  2. Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
  3. Cibuli s česnekem si nakrájíme na drobno a orestujeme na olivovém oleji. Přidáme mleté maso a stále restujeme asi 4 minuty. Přisypeme hrášek a mrkev a zasypeme hladkou moukou. Promícháme. 
  4. Přidáme rajčatové pyré, bylinky a dusíme pod pokličkou asi 15 minut dokud nám nevznikne hustší omáčka. 
  5. Do zapékací nádoby vložíme masovou směs a na ni opatrně rozprostřeme bramborovou kaši. Kaši rozetřeme do všech rohů. 
  6. Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut, dokud nebude kaše na povrchu zlatavou barvu a nebude mírně křupavá. 

Dobrou chuť!

2015-04-01 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI