Na naložení hlívy: | |||||
hlíva ústřičná | 250 g | olivový olej | 4 pol. lžíce | česnek | 4 stroužky |
sůl | 1/2 č. lžíce | pepř mletý | 1 špetka | kmín | 1 lžička |
kmín drcený | 1 lžička | paprika sladká | 1 lžička | sušený medvědí česnek | 1 lžička |
plnotučná hořčice | 1 lžička | kečup | 3 lžičky | ||
Na cmundičky: | |||||
oloupané brambory | 630 g | očištěný celer | 270 g | očištěná mrkev | 80 g |
česnek | 6 stroužků | kmín drcený | 1 lžička | majoránka | 2 lžičky |
sůl | 1 malá lžička | cizrnová mouka | 8 pol. lžic |
Celkem často se setkávám s otázkou, co z hlívy? Popravdě taky toho z ní doma moc nevaříme, guláš a paštika to jistí. Občas to chce ale nějakou obměnu. A když je k té obměně příloha jako cmunda (nebo taky bramborák) bez oleje, nemůže odmítnou snad vůbec nikdo. Jinak teda je za mě hlíva jedna z nejlepších hub, je to jedna z hub, na kterých jsem se vlastně učila houby jíst. Je ale potřeba umět si s ní trošku poradit, když se špatně upraví může být dost tuhá a to není u dobrého jídla zrovna žádoucí. Důležité je, před úpravou z hlívy odřezat konce (spodek té bílé části), protože to je ta nejtužší část z celé houby. (U tohohle receptu je to ale zrovna celkem jedno.) No a pak už se s ní poperete celkem snadno.
Hlíva:
Hlívu omyjete, osušíte a rozeberete na jednotlivé kousky. Větší kousky ještě podél rozpůlíte.
Do menší mísy prolisujete česnek a přidáte k němu ostatní suroviny na hlívu. Vše důkladně promícháte a přidáte hlívu, kterou směsí obalíte.
Mísu uzavřete nebo zakryjete folií a dáte do ledničky.
Druhý den hlívu rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem, zalijete zbytky marinády z mísy a dáte péct na 180°C na přibližně 40-45 minut.
Cmundičky:
Celer, brambory a mrkev nastrouháte na jemném struhadle do větší mísy. Přidáte prolisovaný česnek, kmín, majoránku a sůl. Směs důkladně promícháte a necháte asi 30 minut ležet. Před opékáním do směsi vmícháte mouku a můžete začít opékat. Na rozpálenou teflonovou pánev tvoříte malé (a tenké) placičky, které opečete z obou stran dozlatova. Na pánev není nutné lít olej, cmundičky se opečou a jdou krásně od pánve i bez toho.
Pokud ale máte raději olejem nacucanou cmundu (jo má to své kouzlo), klidně cmundičky smažte na oleji, jak jste zvyklí.
Hlívu jeden den naložíte a druhý den upečete. Pak už je to ale rychlovka na přibližně hodinku. Cmundičky uděláte během pečení hlívy.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI