Pečená hlíva s bramboro-celerovými cmundičkami zpět

Na naložení hlívy:
hlíva ústřičná250 golivový olej4 pol. lžícečesnek4 stroužky
sůl1/2 č. lžícepepř mletý1 špetkakmín1 lžička
kmín drcený1 lžičkapaprika sladká1 lžičkasušený medvědí česnek1 lžička
plnotučná hořčice1 lžičkakečup3 lžičky
Na cmundičky:
oloupané brambory630 gočištěný celer270 gočištěná mrkev80 g
česnek6 stroužkůkmín drcený1 lžičkamajoránka2 lžičky
sůl1 malá lžičkacizrnová mouka8 pol. lžic
hlíva ústřičná 250 g, olivový olej 4 pol. lžíce, česnek 4 stroužky, sůl 1/2 č. lžíce, pepř mletý 1 špetka, kmín 1 lžička, kmín drcený 1 lžička, paprika sladká 1 lžička, sušený medvědí česnek 1 lžička, plnotučná hořčice 1 lžička, kečup 3 lžičky, oloupané brambory 630 g, očištěný celer 270 g, očištěná mrkev 80 g, česnek 6 stroužků, kmín drcený 1 lžička, majoránka 2 lžičky, sůl 1 malá lžička, cizrnová mouka 8 pol. lžic

Příprava

Celkem často se setkávám s otázkou, co z hlívy? Popravdě taky toho z ní doma moc nevaříme, guláš a paštika to jistí. Občas to chce ale nějakou obměnu. A když je k té obměně příloha jako cmunda (nebo taky bramborák) bez oleje, nemůže odmítnou snad vůbec nikdo. Jinak teda je za mě hlíva jedna z nejlepších hub, je to jedna z hub, na kterých jsem se vlastně učila houby jíst. Je ale potřeba umět si s ní trošku poradit, když se špatně upraví může být dost tuhá a to není u dobrého jídla zrovna žádoucí. Důležité je, před úpravou z hlívy odřezat konce (spodek té bílé části), protože to je ta nejtužší část z celé houby. (U tohohle receptu je to ale zrovna celkem jedno.) No a pak už se s ní poperete celkem snadno.

Hlíva:
Hlívu omyjete, osušíte a rozeberete na jednotlivé kousky. Větší kousky ještě podél rozpůlíte.
Do menší mísy prolisujete česnek a přidáte k němu ostatní suroviny na hlívu. Vše důkladně promícháte a přidáte hlívu, kterou směsí obalíte.
Mísu uzavřete nebo zakryjete folií a dáte do ledničky.
Druhý den hlívu rozprostřete na plech vystlaný pečícím papírem, zalijete zbytky marinády z mísy a dáte péct na 180°C na přibližně 40-45 minut.

Cmundičky:
Celer, brambory a mrkev nastrouháte na jemném struhadle do větší mísy. Přidáte prolisovaný česnek, kmín, majoránku a sůl. Směs důkladně promícháte a necháte asi 30 minut ležet. Před opékáním do směsi vmícháte mouku a můžete začít opékat. Na rozpálenou teflonovou pánev tvoříte malé (a tenké) placičky, které opečete z obou stran dozlatova. Na pánev není nutné lít olej, cmundičky se opečou a jdou krásně od pánve i bez toho.
Pokud ale máte raději olejem nacucanou cmundu (jo má to své kouzlo), klidně cmundičky smažte na oleji, jak jste zvyklí.

2020-11-12 Hlavní chody

Poznámka

Hlívu jeden den naložíte a druhý den upečete. Pak už je to ale rychlovka na přibližně hodinku. Cmundičky uděláte během pečení hlívy.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI