Pečená jehněčí kýta se smetanovým špenátem a bramborovo-celerovou kaší zpět

Ingredience:
jehněčí kýta1 kgčesnek2 stroužkyrozmarýn2 snítky
sůl dle chutiolej2 lžíce
Smetanový špenát:
listový špenát500 gmáslo1 lžícesmetana50 ml
šalotka2 ks
Kaše:
brambory0,5 kgstřední celer1/2 ksmáslo100 g
smetana50 mlsůl dle chuti
jehněčí kýta 1 kg, česnek 2 stroužky, rozmarýn 2 snítky, sůl dle chuti, olej 2 lžíce, listový špenát 500 g, máslo 1 lžíce, smetana 50 ml, šalotka 2 ks, brambory 0,5 kg, střední celer 1/2 ks, máslo 100 g, smetana 50 ml, sůl dle chuti

Příprava

Pekla jsem jehněčí... poprvé v životě! Prošpikovala jsem ho česnekem a rozmarýnem, k tomu udělala smetanovej špenát na šalotce, bramborovo-celerovou kaši a bylo to neskutečný žrádlo!!! Pro příště vím, že tu kost před pečením vytáhnu, páč se to pak líp krájí, žejo.

Jehněčí kýtu zbavíme kosti (nemusíme), prošpikujeme ji kousky česneku, větvičkami rozmarýnu a dobře ji osolíme ze všech stran. Na rozpáleném oleji maso zprudka zatáhneme a dáme péct do vyhřáté trouby na 120 stupňů na 30 minut. Teplotu stáhneme na 85 stupňů a pozvolna pečeme další dvě hodiny. Kýtu můžeme podlit trochou vývaru a přihodit do pekáče cibuli nakrájenou na klínky. Dobu pečení samozřejmě přizpůsobíme váze masa.
Oloupané brambory a celer nakrájíme na kostky a uvaříme je v osolené vodě do měkka. V rendlíku si rozehřejeme máslo se smetanou, které postupně přiléváme do celerovo-bramborové směsi, ze které metličkou nebo šťouchadlem vytvoříme kaši a dosolíme ji dle potřeby.
Na lžíci másla necháme zesklovatět nakrájenou šalotku, přihodíme špenát a restujeme, dokud nezměkne. Přilijeme smetanu, krátce povaříme, dochutíme solí a je to.
Maso necháme po upečení krátce odpočinout, krájíme ho na plátky a podáváme s máslovou bramborovo-celerovou kaší a smetanovým špenátem.

2017-12-11 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI