Pečená zelenina v kokosové smetaně zpět

Ingredience:
brambory (nejlépe fialové)500 gsladké brambory (batáty)300 gcibule (červená má více quercetinu)2 ks
máslová dýně300 gkokosová smetana (kokosové mléko s obsahem 80% kokosové dužiny, bez konzervantů)200 mlčerstvá vejce4 ks
himalájská sůl2 lžičkytandoori masala koření2 lžičky
brambory (nejlépe fialové) 500 g, sladké brambory (batáty) 300 g, cibule (červená má více quercetinu) 2 ks, máslová dýně 300 g, kokosová smetana (kokosové mléko s obsahem 80% kokosové dužiny, bez konzervantů) 200 ml, čerstvá vejce 4 ks, himalájská sůl 2 lžičky, tandoori masala koření 2 lžičky

Příprava

Asi jste si všimli, že na blog teď nebylo moc času. A stejně tak toho času pak nezbývá ani na vaření a stejně jako vy potřebuji jídla, kde není nutno příliš mnoho času u sporáku a kde vlastně není nutno mít ani nějaké větší kuchařské znalosti. Prostě takové to jídlo z jedné misky, kde si sice musíte dát práci s přípravou zeleniny, ale v tom vám klidně může pomoci i zbytek rodiny. Nebojte se, dám jim do ruky škrabku a zapojit je do přípravy, všechno bude mnohem rychleji, vy to pak jen šoupnete do trouby a necháte ji udělat ono kouzlo za vás. A nakonec si smlsnou úplně všichni. Pokud doma máte super jedlíky, klidně jim k tomu přidejte nějaký ten sýr, maso, vejce nebo třeba hummus, rozmanitosti se meze nekladou a bude to opravdu dobrota, ať už využijete jako přílohu nebo jako hlavní jídlo.

Tyto recepty mám moc ráda, i když nejsou nějak převratné. Je mi jasné, že každý z vás už něco někdy zapékal, ale vždy je fajn si připomenout, že jídlo může být jednoduché a je to jen a jen dobře. Do jednoho jídla přitom schováte spoustu protizánětlivých a nutričně bohatých potravin (batáty, dýně), dodáte potřebný tuk a protizánětlivý kokos, další nutrienty ve vejci a vlastně i nějaké to protizánětlivé koření. Recepty jsou tady od toho, aby nás inspirovaly, nebo aby nám třeba jen připomněly nějaké jednoduché jídlo z dětství i dospělosti, na které jsme pozapomněli a které by nám mohlo chutnat. Možná to některé z vás motivuje zkusit přidat i batáty vedle brambor, někomu třeba zachutná to magické spojení kokosového mléka s tandoori kořením. A někdo otevře lednici a zjistí, že tam má jiné kousky zeleniny a že je může vlastně přidat také.

Nebojte se sáhnout třeba i po česneku pro vyhnání bakterií, stejně tak vám v tomto jídle poslouží i zázvor. Chcete trochu prohřát? Přidejte špetku chilli. Chcete se raději vydat na jistotu? Nahraďte tandoori masala koření třeba čerstvým rozmarýnem a tymiánem, nebudete se stačit divit, kam vás bylinky zase posunou. Ono člověka nemusí vaření bavit jako takové, ale může to vzít jako výzvu, u které se trochu vyřádí. V tomto případě můžete popustit uzdu fantazii, ale přitom ušetřený čas, kdy je jídlo v troubě, strávit třeba s rodinou. Uvidíte, že pak bude všem chutnat mnohem více.

Troubu předehřejeme na 180°C. Brambory, batáty i dýni oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Do zapékací misky položíme vrstvu brambor, dále dáme vrstvu cibule, pak dýně a nakonec položíme vrstvu batátů. V misce promícháme kokosovou smetanu, sůl, masala koření a vejce. Přelijeme připravenou směsí, přiklopíme alobalem a pečeme 40 minut. Nakonec odklopíme a pečeme dalších 15-20 minut. Podáváme. Dobrou chuť.

2018-10-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI