Krevety, mňam!
Nikdy nezapomenu, jaké bylo mé první ochutnání krevet.
Od malinka jsme jezdili s rodiči na dovolené do Chorvatska a můj taťka miluje mořské plody. Vždycky si dával pizzu s mořskými plody nebo rybí talíř. Pamatuju si, jak mi dal ochutnat krevetu a já radostně křoupala a křoupala a křoupala, až mi to přišlo divný a pak se začal smát, že mi zapomněl říct, že ji musím oloupat.
No, naštěstí mě tento zážitek od krevet neodradil a zbožňuji je! Nikdy jsem nepropadla těm malým koktejlovým co se prodávájí mražené, zkusila jsem je jednou na bylinkovém másle a bílém víně s těstovinami a nebyl to moc dobrý kulinářský zážitek.
Preferuji tyto chlazené, které si doma namarinuji a upeču či ugriluji
1. Krevety opláchneme pod proudem studené vody a necháme okapat.
2. Zapneme mírný plamen a do hrnce přidáme máslo, necelou lžičku medu, utřené stroužky česneku se solí a šťávu spolu s dužinou z 1/3 citronu.
3. Marinádu necháme pořádně rozpustit a ochutnáme. Pokud se vám zdá málo slaná nebo kyselá dle chuti přidejte danou ingredienci. Omyté krevety vložíme do hrnce a promícháme, necháme vychladnout a poté dáme na pár hodin marinovat do lednice.
4. Předehřejeme
troubu na 180 stupňů a poté necháme krevetky cca 15min péct na pečícím papíru. Nelekněte se, protože med spolu s máslem se rozteče po plechu a med začně časem černat.
5. Krevetky podáváme s čerstvou bagetkou. Nejlépe také se sklenicí dobrého bilého vína a zapálenou svíčkou na stole.