Ingredience: | |||||
stažení bažanti | 2 ks | anglická slanina | 150 g | špek | 50 g |
tymián | snítka | máslo | 1 lžíce | ||
Omáčka: | |||||
brusinková zavařenina | 2 lžíce | červené polosladké víno | 6 lžic | máslo | dle potřeby |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | hladká mouka (špaldová) | 1 lžíce |
drůbeží vývar | dle potřeby | ||||
Šťouchané brambory: | |||||
brambory | dle potřeby | kmín | dle chuti | sůl | dle chuti |
cibule | 1 ks | zbytek špeku a slaniny z přípravy masa | dle potřeby | ||
Mrkev: | |||||
mrkev | 3 ks | máslo | plátek | třtinový cukr | 1 lžíce |
med | 1 lžička | citronová šťáva | dle chuti | sůl | dle chuti |
U nás byla dnes velká premiéra a to hned dvakrát. Na myslivecké zábavě jsme vyhráli dva opeřené a vykuchané bažanty. První premiéra tedy byla, jestli je stáhnout nebo oškubat. Tohoto úkolu se zhostil manžel a zvolil způsob stažení. Byl šikovný, ale prohlásil, že bažanta už nechce vidět. Ale já si myslím, že to chce jen praxi! No, a druhá premiéra byla, nějak důstojně ho uvařit. Jestli se mi to povedlo, to už nechám na vás...
Bažantí maso je suché a proto se doporučuje prošpikovat. Špek si rozkrájejte na tenčí špalíky. Čepelí nože nařízněte sval a do vzniklého zářezu zasuňte špalík špeku. Takto postupujte u obou bažantů po celém těle. Maso jen mírně osolte a zabalte do anglické slaniny. Bažanty dejte do pekáče, podlijte trochou vody a přidejte asi lžíci másla a tymián, který můžete strčit bažantovi i do bříška. Pekáč přiklopte víkem a dejte do rozpálené trouby na 230°C. Pečte asi 30 minut, pak ztlumte na 200°C a pečte ještě asi 40 minut. Před dopečením sundejte víko, maso polejte výpekem a dopečte do křupava.
Když je maso měkké, slijte výpek z masa do kastrůlku. Maso nechte v teplé vypnuté troubě. Výpek přiveďte k varu. V misce si rozmíchejte trochu vody s moukou a zahustěte výpek. Za stálého míchání postupně vlívejte mouku. Nemusíte použít všechnu záklechtku, jen podle potřeby. Přidejte víno a nechte provařit aspoň deset minut. Neustále míchejte a podle potřeby podlévejte drůbežím vývarem.
Když je mouka v omáčce provařená, přidejte dvě lžíce brusinkové zavařeniny, nechte prohřát, vypněte sporák a v omáčce nechte rozpustit velkou lžíci másla. Podle chuti dosolte a opepřete.
Brambory uvařte ve vodě doměkka společně s kmínem a solí. Vodu sceďte. V rozehřáté pánvi nechte vypražit špek a slaninu, nakrájené na malé kostičky. Přidejte pokrájenou cibuli nahrubo a nechte společně orestovat dozlatova. Pokud je cibulka suchá, podlijte kapkou oleje. Není potřeba, aby cibule plavala v oleji, ale je důležité, aby se rovnoměrně opékala.
Obsah pánve přisypte k bramborům a společně rozšťuchejte.
Oloupanou mrkev nakrájejte na stejně velké hranolky a vařte cca 8 minut v osolené vodě. Mrkev sceďte a prolijte studenou vodou. V sítu nechte vykapat.
V pánvi rozpuste máslo, přisypte cukr a nechte ho rozpustit. Přidejte mrkev a med. Nechte společně provařit na mírném plamenu. Nakonec dochuťte pár kapkami citronové šťávy a solí.
Maso naporcujte nůžkami na drůbež a servírujte.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI