Pečený bažant s brusinkovou omáčkou, karamelizovanou mrkví a šťouchanými brambory s opečenou cibulkou a špekem zpět

Ingredience:
stažení bažanti2 ksanglická slanina150 gšpek50 g
tymián snítkamáslo1 lžíce
Omáčka:
brusinková zavařenina2 lžícečervené polosladké víno6 lžicmáslo dle potřeby
sůl dle chutipepř dle chutihladká mouka (špaldová)1 lžíce
drůbeží vývar dle potřeby
Šťouchané brambory:
brambory dle potřebykmín dle chutisůl dle chuti
cibule1 kszbytek špeku a slaniny z přípravy masa dle potřeby
Mrkev:
mrkev3 ksmáslo plátektřtinový cukr1 lžíce
med1 lžičkacitronová šťáva dle chutisůl dle chuti
stažení bažanti 2 ks, anglická slanina 150 g, špek 50 g, tymián snítka, máslo 1 lžíce, brusinková zavařenina 2 lžíce, červené polosladké víno 6 lžic, máslo dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti, hladká mouka (špaldová) 1 lžíce, drůbeží vývar dle potřeby, brambory dle potřeby, kmín dle chuti, sůl dle chuti, cibule 1 ks, zbytek špeku a slaniny z přípravy masa dle potřeby, mrkev 3 ks, máslo plátek, třtinový cukr 1 lžíce, med 1 lžička, citronová šťáva dle chuti, sůl dle chuti

Příprava

U nás byla dnes velká premiéra a to hned dvakrát. Na myslivecké zábavě jsme vyhráli dva opeřené a vykuchané bažanty. První premiéra tedy byla, jestli je stáhnout nebo oškubat. Tohoto úkolu se zhostil manžel a zvolil způsob stažení. Byl šikovný, ale prohlásil, že bažanta už nechce vidět. Ale já si myslím, že to chce jen praxi! No, a druhá premiéra byla, nějak důstojně ho uvařit. Jestli se mi to povedlo, to už nechám na vás...

Bažantí maso je suché a proto se doporučuje prošpikovat. Špek si rozkrájejte na tenčí špalíky. Čepelí nože nařízněte sval a do vzniklého zářezu zasuňte špalík špeku. Takto postupujte u obou bažantů po celém těle. Maso jen mírně osolte a zabalte do anglické slaniny. Bažanty dejte do pekáče, podlijte trochou vody a přidejte asi lžíci másla a tymián, který můžete strčit bažantovi i do bříška. Pekáč přiklopte víkem a dejte do rozpálené trouby na 230°C. Pečte asi 30 minut, pak ztlumte na 200°C a pečte ještě asi 40 minut. Před dopečením sundejte víko, maso polejte výpekem a dopečte do křupava.

Když je maso měkké, slijte výpek z masa do kastrůlku. Maso nechte v teplé vypnuté troubě. Výpek přiveďte k varu. V misce si rozmíchejte trochu vody s moukou a zahustěte výpek. Za stálého míchání postupně vlívejte mouku. Nemusíte použít všechnu záklechtku, jen podle potřeby. Přidejte víno a nechte provařit aspoň deset minut. Neustále míchejte a podle potřeby podlévejte drůbežím vývarem.

Když je mouka v omáčce provařená, přidejte dvě lžíce brusinkové zavařeniny, nechte prohřát, vypněte sporák a v omáčce nechte rozpustit velkou lžíci másla. Podle chuti dosolte a opepřete.

Brambory uvařte ve vodě doměkka společně s kmínem a solí. Vodu sceďte. V rozehřáté pánvi nechte vypražit špek a slaninu, nakrájené na malé kostičky. Přidejte pokrájenou cibuli nahrubo a nechte společně orestovat dozlatova. Pokud je cibulka suchá, podlijte kapkou oleje. Není potřeba, aby cibule plavala v oleji, ale je důležité, aby se rovnoměrně opékala.

Obsah pánve přisypte k bramborům a společně rozšťuchejte.

Oloupanou mrkev nakrájejte na stejně velké hranolky a vařte cca 8 minut v osolené vodě. Mrkev sceďte a prolijte studenou vodou. V sítu nechte vykapat.

V pánvi rozpuste máslo, přisypte cukr a nechte ho rozpustit. Přidejte mrkev a med. Nechte společně provařit na mírném plamenu. Nakonec dochuťte pár kapkami citronové šťávy a solí.

Maso naporcujte nůžkami na drůbež a servírujte.

2016-11-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI