Pečený bůčkový cop: | |||||
vepřový bůček | 600 g | česnek | 4 stroužky | střední cibule | 2 ks |
kmín | dle chuti | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Bramborový knedlík: | |||||
vychladlé brambory vařené ve slupce | 750 g | hrubá mouka | 200 - 250 g | dětská krupička | 3 lžíce |
vejce | 1 ks | sůl | dle chuti | ||
Špenát: | |||||
listový mražený špenát | dle potřeby | cibule | dle chuti | česnek | dle chuti |
sojová omáčka | dle chuti | vejce | dle potřeby | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Pohodové nedělní odpoledne. Copak jste měli dnes dobrého k obědu? U nás byl vskutku nedělní oběd - Pečený bůčkový cop, špenát a bramborový knedlík. Musím říci, že tohle jídlo milujeme nejen my dospělí, ale i děti. Prostě stará dobrá česká klasika, která nikdy nezklame.
Pečený bůčkový cop:
Nejprve si pokrájíme cibuli a vložíme do pekáčku. Bůček si nakrájíme na tenčí proužky. Z nich si takhle upleteme cop (konce copu sepneme párátkem, nebo špejlí), potřeme rozmačkaným česnekem, osolíme, okmínujeme, a dáme do pekáčku na cibuli. Podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby. Budeme ho péct asi jeden a půl hodiny na 170°C - 180°C. Bůček musíme průběžně přelívat výpekem, aby se nám udělala zlatavá kůrčička.
Bramborový knedlík:
Brambory na knedlíky je nejlepší uvařit si den dopředu, aby nám vychladly a těsto drželo při samotném vaření lépe. Nejprve všechny brambory oloupeme, pak si dáme stranou 3 nebo 4 brambory a jenom je rozmačkáme, abychom v těstě měli i kousky brambor. Ostatní brambory najemno nastrouháme. Mezitím si dáme vařit osolenou vodu, ale soli dáme jen špetku, protože brambory tu sůl do sebe hodně nasáknou.
Když máme brambory nastrouhané, vysypeme je na pracovní desku, uděláme do nich důlek, do něj dáme ostatní ingredience a postupně vypracujeme pevné těsto. Podle typu brambor můžeme přidat ještě trochu krupičky. Nakonec už jen vypracujeme šišky (těsto by mělo být pevné, ale né tuhé), ty vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut.
Špenát:
Špenát necháme přes noc rozmrazit. Na másle obděláme cibuli do zlatova, přidáme utřený česnek a rozmražený špenát. Za stálého míhání chvíli podusíme, abychom se zbavili přebytečné vody, osolíme, opepříme, můžete přidat na dochucení i kapku sojové omáčky. Pak už jen přidáme vajíčko, které nám špenát zahustí. Na zjemnění můžeme přidat i trochu smetany, někdo zase zahušťuje špenát jíškou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI