Pečený bůčkový cop, špenát a bramborový knedlík zpět

Pečený bůčkový cop:
vepřový bůček600 gčesnek4 stroužkystřední cibule2 ks
kmín dle chutisůl dle chutipepř dle chuti
Bramborový knedlík:
vychladlé brambory vařené ve slupce750 ghrubá mouka200 - 250 gdětská krupička3 lžíce
vejce1 kssůl dle chuti
Špenát:
listový mražený špenát dle potřebycibule dle chutičesnek dle chuti
sojová omáčka dle chutivejce dle potřebysůl dle chuti
pepř dle chuti
vepřový bůček 600 g, česnek 4 stroužky, střední cibule 2 ks, kmín dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, vychladlé brambory vařené ve slupce 750 g, hrubá mouka 200 - 250 g, dětská krupička 3 lžíce, vejce 1 ks, sůl dle chuti, listový mražený špenát dle potřeby, cibule dle chuti, česnek dle chuti, sojová omáčka dle chuti, vejce dle potřeby, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Pohodové nedělní odpoledne. Copak jste měli dnes dobrého k obědu? U nás byl vskutku nedělní oběd - Pečený bůčkový cop, špenát a bramborový knedlík. Musím říci, že tohle jídlo milujeme nejen my dospělí, ale i děti. Prostě stará dobrá česká klasika, která nikdy nezklame.

Pečený bůčkový cop:

Nejprve si pokrájíme cibuli a vložíme do pekáčku. Bůček si nakrájíme na tenčí proužky. Z nich si takhle upleteme cop (konce copu sepneme párátkem, nebo špejlí), potřeme rozmačkaným česnekem, osolíme, okmínujeme, a dáme do pekáčku na cibuli. Podlijeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby. Budeme ho péct asi jeden a půl hodiny na 170°C - 180°C. Bůček musíme průběžně přelívat výpekem, aby se nám udělala zlatavá kůrčička.

Bramborový knedlík:   

Brambory na knedlíky je nejlepší uvařit si den dopředu, aby nám vychladly a těsto drželo při samotném vaření lépe. Nejprve všechny brambory oloupeme, pak si dáme stranou 3 nebo 4 brambory a jenom je rozmačkáme, abychom v těstě měli i kousky brambor. Ostatní brambory najemno nastrouháme. Mezitím si dáme vařit osolenou vodu, ale soli dáme jen špetku, protože brambory tu sůl do sebe hodně nasáknou.

Když máme brambory nastrouhané, vysypeme je na pracovní desku, uděláme do nich důlek, do něj dáme ostatní ingredience a postupně vypracujeme pevné těsto. Podle typu brambor můžeme přidat ještě trochu krupičky. Nakonec už jen vypracujeme šišky (těsto by mělo být pevné, ale né tuhé), ty vložíme do vroucí vody a vaříme 20 minut.

Špenát:   

Špenát necháme přes noc rozmrazit. Na másle obděláme cibuli do zlatova, přidáme utřený česnek a rozmražený špenát. Za stálého míhání chvíli podusíme, abychom se zbavili přebytečné vody, osolíme, opepříme, můžete přidat na dochucení i kapku sojové omáčky. Pak už jen přidáme vajíčko, které nám špenát zahustí. Na zjemnění můžeme přidat i trochu smetany, někdo zase zahušťuje špenát jíškou.

2017-01-30 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI