Králík: | |||||
naporcovaný, dekapitovaný (bez hlavy) králík | 1 ks | rozmarýn | 4 snítky | mořská sůl | dle chuti |
olej | 2 lžíce | domácí máslo | 100 g | cibule | 1 - 2 ks |
česnek | 5 stroužků | ||||
Zelí: | |||||
červené zelí | 1 malá hlávka | voňavý, uzený špek | 100 g | menší cibule | 2 ks |
větší brambora | 1 ks | krystalový cukr | 4 lžíce | ocet (Bzencký) | 2 lžíce |
sůl | dle chuti | voda | dle potřeby |
Pečený králík na rozmarýnu s červeným zelím je klasická pochoutka na nedělní oběd. Rozmarýn pečínku rozvoní tak, že volat k obědu ani nemusíte.
Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme. Rozmarýn otrháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu. Zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice. V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po asi půlhodince podlijeme trochou horké vody a opět přiklopíme. Pečeme doměkka cca 2 hoďky, na posledních 20 minut odryjeme pokličku, ať má masko hezkou barvičku. Sosík nesmí být příliš vodnatý. Je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat.
Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na slim nudličky. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava. Pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dc vody, osolíme, ocukrujeme, ooctujeme a dusíme doměkka. Ke konci dušení přidáme najemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit. Podle chutí dosolíme. Přidáme cukr a ocet podle chuti. Zelí by mělo býti spíše sladší.
Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI