Ingredience: | |||||
vepřový bůček | 600 g | velká jblka | 2 ks | velké cibule | 2 ks |
bobkový list | 3 ks | tymián | 2 lžičky | světlé pivo | 300 ml |
vývar (bujón) | 300 ml | olej | 2 lžíce | sušený česnek | dle chuti |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | ||
Pečené brambory: | |||||
brambory | 500 g | olej | dle potřeby | sůl | dle chuti |
O víkendu jsme u nás měli tuhle staročeskou dobrotu, kterou prostě miluji. Pečínka, je v moderním kabátku, ale přesto stejně dobrá, jako ji pekly naše babičky.
Bůček umyjeme, nakrájíme si 4 porce, osušíme a ostrým nožem nakrojíme do kůže proužky. Osolíme, opepříme a na pánvi s olejem zprudka orestujeme všechny čtyři strany každé porce. Poté přendáme do pekáče.
Na maso nakrájíme na úzké měsíčky jablíčka, na půlkolečka cibuli, přidáme bobkový list a posypeme česnekem a tymiánem. Nakonec vše zalijeme pivem a vývarem. Pekáč přiklopíme a pečeme asi hodinu v předehřáté troubě na 200°C. Potom bůček odkryjeme, polijeme výpekem a pečeme ještě dalších 30-40 minut na 180 °C do zlatova.
Příloha – Pečený brambor
Brambory umyjeme, neloupeme a rozpůlíme, pokapeme olejem, osolíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. V předehřáté troubě pečeme asi 30 minut na 200°C.
Recept je z televizního pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem,
na TV Paprika CzSk. Reprízy pořadu uvidíte od pátku 15.2.2019 od 21. hodin. Všechny recepty z pořadu najdete zde:
http://www.tvpaprika.cz/…/N/Nicely_Czech_with_Vendy_and_Adam
Fotos by: Katalin Sándor
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI