Já ho doma mám a ve fotopostupu uvidíte, o čem mluvím. Kdybyste měli zájem, poradím Vám, kde ho můžete sehnat.
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Těsto:
Do velké misky vložíme mouku a vajíčka a trochu vody. Vše důkladně hněteme, chce to trpělivost a výdrž. Vodu přiléváme dle potřeby. Těsto musí mít konzistenci jako modurit, trochu žvýkačka. Prostě být pružné, hladké a nelepkavé.
Těsto si vložíme na prkénko, přikryjeme miskou a necháme odpočinout, než si připravíme náplň.
Náplň:
Rozpálíme si pánev, přidáme máslo a na minikostičky pokrájenou cibuli a restujeme. Vezmeme si větší misku, do ní vložíme maso, vejce, prolisovaný česnek, bylinky, sůl, pepř.
Když je cibulka zlatavá, stáhneme ji z plotýnky a necháme vychladnout. Poté ji přidáme k masu a vše důkladně propracujeme.
Teď si vezmeme kousek těsta a vyválíme si tenkou placku. Posypeme si pelmeňovač hladkou moukou a těsto přeneseme na něj.
A ihned si vyválíme stejně velkou druhou placku.
Rukou lehce zamáčkneme těsto do ďolíčků pelmeňovače a vkládáme do každého ďolíčku kuličku masa.
Vezmeme druhou placku a položíme ji na pelmeňovač plný masových kuliček. Dlaní zatlačíme kuličky do dírek pelmeňovače a přejedeme válečkem. Děláme to velmi důkladně a silou. Potřebujeme pelmeně protlačit skrz dírky a proříznout hrany pelemeně.
Poté odloupneme zbytečné okraje těsta. Vezeme pelměňovač a vyklepáváme pelemeně. Když to nejde bouchneme krajem pelmeňovače o váleček a zkusíme je vymlátit.
Vypadnou nám takhle krásné a pravidelné pelmeně. Ty si poskládáme na prkénko a vložíme na mrazák. Samozřejmě v případě, že je chceme zamrazit. Až když jsou aspoň po okrajích zamražené, tak je můžeme přendat do pytlíčků. Jinak by se nám slepily.
Pokud si je chceme
uvařit, tak si naplníme hrnec vodou. Já do vody přidávám Podravku či jiné koření. Ale můžete pouze bobkový list, nové koření a sůl. Těsto chytne trošku chuť po vodě.
Hrnec dáme vařit a když voda bublá, nasypeme do ní pelmeně. Až vyplavou na povrch, tak vaříme ještě cca 5 minut.
Poté scedíme a podáváme polité máslem, posypané pažitkou a přidáme zakysanou smetanu, majonézu, hořčici či jinou omáčku. Můžete si vyrobit domácí česnekovou nebo rajčatovou salsu.