Těsto: | |||||
hladká mouka | 500 g | vejce | 1 ks | mléko | 200 ml |
sůl | 1/2 lžičky | ||||
Náplň: | |||||
mleté maso | 500 g | cibule | 1 - 2 ks | pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti | ||||
Dresing: | |||||
zakysaná smetana | 250 ml | čerstvé bylinky | dle chuti |
Taky se vaše děti dívají na pohádku Máša a medvěd? Naši kluci ano a usoudili, že by tedy zkusili tu kaši, co Máša vaří (pozn. nic sladkého klukům nechutná). Tak ochutnali lžičku a usoudili, že "blééé". V jiném dílu pohádky zase vaří něco, co jsem zjistila, že jsou pelmeně. Takže jsme je včera vyráběli .. a ty jedli (neb to je slané a ne sladké. Pelmeně jsou národním jídlem Ruska a přilehlých zemí (ale podobné jídlo jedí i v Číně, Itálii atd.). Název vznikl zkomolením udmurtského "peľnjaň", což znamená "chléb ve tvaru ucha" ... neb právě tento tvar je pro pelmeně typický. Ale já musela vyrábět tvar, který byl v pohádce. Pojídají se se zakysanou smetanou, octem, křenem nebo hořčicí popř. se smaží na pánvi.
Do proseté mouky uděláme důlek, posypeme solí a rozklepneme vajíčko. Přidáme mléko a zpracujeme těsto, které nemá být lepivé, ani drobivé, tzn. podle potřeby přidáváme mouku či vodu. Necháme v potravinářské fólii asi hodinu v lednici odpočinout. Cibuli nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mleté maso, osolíme a opepříme. Z těsta vytvoříme váleček, nakrájíme na kousky, které rozválíme do kulatého tvaru. Doprostřed dáme lžičku masové směsi a zamotáme do tvaru měšce. Vaříme v osolené vodě cca 7 minut (než vyplavou). Horké pomažeme máslem a podáváme s dresinkem ze zakysané smetany a bylinek.
Inspirace: foodeda Rezepte
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI