Pita me lahanides: Pita plněná směsí listové zeleniny a fetou zpět

Ingredience:
chlebová mouka z tvrdé pšenice3 hrnkysušené droždí2 lžičkysůl1 lžička
olej1/3 hrnkuteplá voda1 hrnekcibule2 ks
listová zelenina vhodná na vaření (špenát, mangold, kopřivy, pampelišky...)750 gčerstvý fenykl dle chutičerstvá máta dle chuti
česnek2 stroužkyfeta50 g
chlebová mouka z tvrdé pšenice 3 hrnky, sušené droždí 2 lžičky, sůl 1 lžička, olej 1/3 hrnku, teplá voda 1 hrnek, cibule 2 ks, listová zelenina vhodná na vaření (špenát, mangold, kopřivy, pampelišky...) 750 g, čerstvý fenykl dle chuti, čerstvá máta dle chuti, česnek 2 stroužky, feta 50 g

Příprava

Pita plněná velkým množstvím listové zeleniny s trochou fety. Báječné jídlo, které upečete na jedné pánvi. Původní řecký recept, který jsem našla v kuchařce Ikaria, od Diane Kochilas. 

Mouku promícháme spolu s droždím a solí a spojíme s vodou prošlehanou s olejem. Rozdělíme na čtyři bochánky, které potřeme olejem a necháme v teple kynout. Po hodině je rukou lehce zploštíme a necháme kynout dalších třicet minut. 

Na náplň orestujeme cibuli, po chvíli přihodíme česnek a dobře opranou a nasekanou zeleninu. Přiklopíme pokličkou a necháme zavadnout. Po několika minutách sundáme z ohně a necháme vychladnout. Ochutnáme a podle chuti osolíme a opepříme. 

Každý z bochánků vyválíme na pomoučněné ploše do kruhu, tak abychom měli celkem čtyři kruhy o stejném průměru, ne větší, než je vaše pánev. Na těsto navrstvíme polovinu zeleninové směsi a polovinu fety. Přikryjeme druhou plackou. Okraje dobře spojíme. Zopakujeme i se zbytkem těsta a náplně.

Necháme nakynout cca 30 minut. Pokud máte doma litinovou pánev, sáhněte po ní. Na středním plameni pánev rozpalte, po chvíli potřete asi lžící oleje a opatrně na ni placku přeneste. Pečte do zlatova. Po dobu pečení zakrývám pánev poklicí. Opatrně otočte. Stejný postup opakujte i s druhou pitou. Jezte ještě teplé.

2018-04-18 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI