Pizza Capricciosa zpět

Ingredience: (pro 3 osoby):
hladká moukacca 500 gvoda350 mlčerstvé kvasnice10 g
olivový olejcca 4 lžícesůl10 gcukr1 lžička
pasírovaná rajčata nebo čerstvá rajčatacca 300 mlmozzarella (nakrájená nebo natrhaná na menší kousky)2 - 3 ksžampiony dle chuti
šunkacca 100 gnakládané artyčoky dle chutičerné olivy dle chuti
čerstvá bazalka dle chuti
hladká mouka cca 500 g, voda 350 ml, čerstvé kvasnice 10 g, olivový olej cca 4 lžíce, sůl 10 g, cukr 1 lžička, pasírovaná rajčata nebo čerstvá rajčata cca 300 ml, mozzarella (nakrájená nebo natrhaná na menší kousky) 2 - 3 ks, žampiony dle chuti, šunka cca 100 g, nakládané artyčoky dle chuti, černé olivy dle chuti, čerstvá bazalka dle chuti

Příprava

Mezi moje nejoblíbenější pizzy patří rozhodně Capricciosa. Ale když už, tak rozhodně taková, jakou jsem si dávala v Itálii. To znamená, že mezi ingrediencemi kromě mozzarelly a rajčat nesměly chybět artyčoky, černé olivy, houby a prosciutto cotto (vařená šunka).

Samozřejmě i tato pizza má spoustu variant, někteří Italové přidávají například ančovičky, kapary. Na Sicílii je tradicí přidávat uvařené vejce, na severu ji můžeme najít servírovanou s párky nakrájenými na kolečka. Prostě co region, to jiná pizza.

Zajímavostí je, že obecně má Capricciosa stejné sestavení ingrediencí jako Quattro Stagioni, jediný rozdíl je v jejich rozložení na těstě.

 

Ve vlažné vodě smícháme cukr a kvasnice (pozor, aby voda nebyla studená nebo příliš horká) a přilijeme směs k mouce, kam přidáme i olivový olej a sůl. Hněteme, dokud nám nevznikne těsto. Pokud je příliš lepivé, přidáme mouku dle potřeby.

Těsto necháme alespoň 2 hodiny odpočinout (někteří Italové radí až 24 hodin, někdo zase doporučuje přes noc, prostě co dům to recept). Pizzu necháme zakrytou utěrkou (někdo doporučuje i zabalit do potravinové folie).

Jakmile nám těsto nakyne na zhruba dvojnásobek, zpracujeme ho a rozválíme válečkem (či ručně roztáhneme) a rozložíme na plech (posypaný moukou či potřený olivovým olejem).

Připravíme si omáčku. Pasírovaná rajčata osolíme a opepříme, přidáme pár lžic olivového oleje a bazalku. Malé množství omáčky lehce naneseme na těsto. Přidáme mozzarellu. Nakonec obložíme pizzu zbytkem ingrediencí a můžeme ještě lehce pokapat olivovým olejem. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 250 stupňů na asi 10 - 15 minut, dokud nám mozzarella krásně nezezlátne a okraje se opečou do křupava.

2018-01-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI