Pizza z květákového těsta bez mouky zpět

Těsto:
květák1 hlávkadrcené lněné semínko nebo chia, zalité 6 lžícemi vody2 lžícevegan parmezán nebo lahůdkové droždí3 lžíce
drcená semínka1 lžícepohanková nebo kokosová mouka (nebo více semínek)1 lžícesůl dle chuti
pepř špetkabylinky dle chutilahůdkové droždí dle chuti
Omáčka:
loupané rajče z konzervy + trošku šťávy1 ksbazalka dle chutisůl špetka
pepř špetkasušený česnek špetkasladký sirup trošku
Dále:
rajčata dle chutižampiony dle chutililek dle chuti
špenát dle chutičervená cibule dle chutivegan parmezán dle chuti
bylinky dle chutisušený česnek dle chuti
květák 1 hlávka, drcené lněné semínko nebo chia, zalité 6 lžícemi vody 2 lžíce, vegan parmezán nebo lahůdkové droždí 3 lžíce, drcená semínka 1 lžíce, pohanková nebo kokosová mouka (nebo více semínek) 1 lžíce, sůl dle chuti, pepř špetka, bylinky dle chuti, lahůdkové droždí dle chuti, loupané rajče z konzervy + trošku šťávy 1 ks, bazalka dle chuti, sůl špetka, pepř špetka, sušený česnek špetka, sladký sirup trošku, rajčata dle chuti, žampiony dle chuti, lilek dle chuti, špenát dle chuti, červená cibule dle chuti, vegan parmezán dle chuti, bylinky dle chuti, sušený česnek dle chuti

Příprava

Pokud si říkáte, proč na vás jdu s dalším receptem na pizzu, pak mám pro vás odpověď. Zaprvé, na blogu jsem ještě žádný neměla, což by mi osobně jako důvod stačilo, ale mám i zadruhé. Totiž tahle pizza není rozhodně tradiční. Je nejen vegan, ale hlavně je bez lepku. Ano, ano, těsto je z květáku, nikoli z klasické mouky, tudíž je i zdravější a dietnější. Věřte tomu, že si přesto pochutnáte na křupavém základu. Počítejte s tím, že pizza má být samozřejmě křehčí, než ta klasická a možná na ni budete muset vzít i příbor, chuťové buňky ale uspokojí velmi. Času u toho taky moc nestrávíte, jen je to kuchtění takové.. veselejší?

Těsto:

  1. Z květáku potřebujeme udělat rýži Toho docílíme mixerem, který nám z něho neudělá kaši a který jsem u sebe neměla, takže jsem květák nastrouhala.
  2. Naši květákovou rýži poté povaříme 3-5 minut ve vodě, slijeme, vložíme do utěrky či jiné látky a necháme vychladnout. Můžeme vložit do mrazáku a asi za 10 minut pokračovat v práci.
  3. Z naše květákového uzlíku se snažíme vymačkat veškerou vodu.
  4. Suchou směs vyjmeme z látky a míse smícháme s ostatními ingrediencemi. Je potřeba oprav du dobře dochutit, popř. dosolit.
  5. Směs jsem lehce a opravdu jen na pár sekund promixovala tyčovým mixerem, což bylo třeba jen kvůli předešlému strouhání. Pokud je směs dostatečně lepkavá, obejdete se.
  6. Ručně směs rozprostřeme rovnoměrně na pečící papír(jinak se nám silnější nedopečená část může rozpadat), na tloušťce ale ani moc nesejde a pečeme na 200 stupňů 25-30 minut nebo jednoduše do té doby, než bude placka pevná a křupavá.
  7. Poté na ni nandáme zvolené ingredience(viz níže) a pečeme dalších 10 minut či víc, bude-li to třeba.
  8. Po upečení nechte nejlépe pár minut odstát a možná bude třeba pizzu něčím podjet, aby šla lehce odebrat z pečícího papíru. Počítejte s tím, že pizza má být samozřejmě křehčí, než ta klasická a možná na ni budete muset vzít příbor, chuťové buňky ale uspokojí.
  9. Při podávání znovu posypu vegan parmezánem a bylinkami, mňam.

Omáčka:

Na 1 pizzu stačí asi jedno loupané rajče z konzervy s troškou šťávy, dochutit bazalkou, solí, pepřem, sušeným česnekem, troškou sladkého sirupu a rozmixovat.

Zbytek surovin je na vás, já jsem na pizzu použila rajčata, žampiony, lilek, špenát, červenou cibuli, vegan parmezán, bylinky a sušený česnek.

2015-06-02 Hlavní chody

Poznámka

Vegan parmezán - kešu, lahůdkové droždí, sušený česnek, sůl

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI