Pizza z pity zpět

Těsto:
hladká mouka500 gsušené droždí1/2 lžícevlažná voda270 ml
kvalitní olivový olej40 mlsůl1 lžičkacukr ždibec
Rajčatová passata:
velké zralé rajče7 kssůl1 lžičkatmavý třinový cukr1 lžíce
sušená bazalka1 lžičkasušené oregano1 lžička
Dále, co má každý rád:
proužky červené a zelené papriky dle chutimozzarella dle chutiakawi dle chuti
olivy dle chutikukuřice dle chuti
hladká mouka 500 g, sušené droždí 1/2 lžíce, vlažná voda 270 ml, kvalitní olivový olej 40 ml, sůl 1 lžička, cukr ždibec, velké zralé rajče 7 ks, sůl 1 lžička, tmavý třinový cukr 1 lžíce, sušená bazalka 1 lžička, sušené oregano 1 lžička, proužky červené a zelené papriky dle chuti, mozzarella dle chuti, akawi dle chuti, olivy dle chuti, kukuřice dle chuti

Příprava

Nejoblíbenější jídlo mých dětí. Minimálně dvakrát do měsíce ji tvrdě vyžadují. A samozřejmě každý trochu jinak

Jediné na čem se shodnou je sýr v maximálním množství, který pizza pobere.

Vyzkoušela jsem opravdu hezkou řádku těst až jsem nakonec zakotvila u těsta na pitu. Přidala jsem jen trochu olivového oleje navíc, a tak vzniklo dobře tvárné a chuťově výborné (hodnoceno mými potomky, manželem a švagrem) těsto. 

To bych nebyla já, abych do jídla nepřidala něco krapet arabského, tentokrát akawi sýr, což je bílý sýr balkánského typu v solném nálevu. 

Zajímavost

Na Arabský poloostrov se tento sýr paradoxně dostává z českých Prachatic. Například do SAE ho dováží Madeta. A důvod? Je prý velmi kvalitní - zlaté české ručičky!  A Arabům na jeho výrobu chybí to nejzákladnější - mléko. Důvodem je příliš suché a teplé počasí.

Pokud se pro akawi rozhodnete, nejprve ho na několik hodin ponořte do vody. Během této doby vodu několikrát vyměňte. Voda vylouhuje sůl a sýr tak získá neutrální chuť.

A teď se dáme do těsta!

Ve 100 ml vlažné vody rozmícháme droždí, špetku cukru a necháme vzejít kvásek. 

Mouku prosejeme, přimícháme sůl, přilijeme olivový olej, kvásek, zbytek vody a vypracujeme pružné a hladké těsto, které ze všech stran potřeme olejem a necháme v teple zhruba hodinku kynout. 

Passata?

Rajčata nakrájíme na větší kousky, přidáme cukr, sůl, bazalku, oregáno a pod pokličkou dusíme do měkka. Poté směs propasírujeme přes síto, vrátíme na plotnu a necháme dalších 15 - 20 minut povařit - zredukovat.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, lehce podsypeme moukou, rozválíme na tenko, potřeme passatou, ozdobíme čím je libo, posypeme sýrem, kraje potřeme olivovým olejem a při 230 stupních (horní a dolní ohřev) asi 10 minut pečeme.

2013-12-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI