Ingredience: | |||||
České Ghíčko Bio | dle potřeby | jáhly | 60 g | velká cibule | 1 ks |
Šmakoun Mexico | 100 g | Tamari - fermentovaná sojová omáčka | 2 lžíce | směs sušených hub | 2 hrsti |
voda | dle potřeby | červené víno | 100 ml | himalájská sůl | dle chuti |
malá cuketa | 2 ks |
Večer jsem seděla u televize a přemýšlela jsem, co druhý den připravím k obědu. Nechtěla jsem nic s masem a pro malého jsem uvařeno měla z předchozího dne. Nic jsem nevymyslela a ráno jsem vstala, udělala si ranní obilnou kávu, prošla se po domě. Mé kroky směřovaly k lednici, prozkoumala jsem zásobu a v lednici na mě vykoukl Šmakoun, Na lince jsem pohledem zavadila o sklenici se sušenými houbami, hlavou mi blesklo, že mám pěknou zásobu cuket a už to jelo.
Super, rychlý oběd bohatý na bílkoviny, velmi výživný a lehký.
Cukety omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme vnitřek, který si dáme stranou a použijeme k přípravě náplně.
Vydlabané cukety dáme na plech s pečícím papírem a pustíme se do přípravy náplně.
Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme směs hub, které si na hodinu předem namočíme do vody, celé je ponoříme. Před přidáním do připravované náplně přecedíme přes sítko.
Na pánev přidáme propláchnuté, několikrát spařené jáhly, zbaví se tak hořkosti. Osolíme, zalijeme přibližně 200ml vody, následně přidáme Tamari a červené víno. Jáhly musíme trošku povařit, postačí 10 minut. Jáhly nabírají hodně vody, směs nesmí být nasucho. Prostě necháme celou směs pěkně dusit. Postupně odvaříme vodu s přidaným vínem. Následně přidáme nastrouhaného Šmakouna, nadrobno nakrájený nebo nastrouhaný vnitřek cukety, zamícháme, vše spojíme a krátce podusíme. V případě, že je ve směsi příliš tekutin, necháme odklopené a necháme tekutiny odpařit. Připravenou směs ochutnáme, v případě potřeby dle vlastní chuti dosolíme.
Vzniklou náplní naplníme připravené, vydlabané cukety.
Vložíme je do rozehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20-30 minut.
Můžeme podávat s bramborami, které upečeme ve slupce v troubě na olivovém oleji, ale vzhledem k tomu, že zde je příloha v náplni, tak jsem již neměla potřebu přílohu připravovat.
Přeji dobrou chuť.
Místo jáhel lze použít rovněž kuskus, který však není bezlepkový.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI