Plněné bramborové knedlíky s uzeným a dušeným zelím zpět

Ingredience (cca 12 knedlíků):
vařené uzené maso (krkovice)400 golej nebo sádlo dle potřebystředně velká cibule2 ks
vařené brambory800 ghrubá mouka250 gdětská krupička100 g
velké vejce1 kshrubozrnná sůl dle chuti
Dušené zelí:
zelí1 menší hlávkavětší brambora (syrová)1 ksstředně velká cibule1 ks
celý kmín2 lžičktřtinový cukr (nebo cukr krystal)3 - 4 lžičkumeocet (či klasický)2 - 3 lžíce
hrubozrnná sůl dle chutivícebarevný pepř dle chuti
vařené uzené maso (krkovice) 400 g, olej nebo sádlo dle potřeby, středně velká cibule 2 ks, vařené brambory 800 g, hrubá mouka 250 g, dětská krupička 100 g, velké vejce 1 ks, hrubozrnná sůl dle chuti, zelí 1 menší hlávka, větší brambora (syrová) 1 ks, středně velká cibule 1 ks, celý kmín 2 lžičk, třtinový cukr (nebo cukr krystal) 3 - 4 lžičk, umeocet (či klasický) 2 - 3 lžíce, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti

Příprava

Rodina měla chuť na klasiku, tedy plněné bramborové knedlíky s uzeným a dušené zelí. Co bych pro ně tedy neudělala. Vše potřebné jsem měla doma díky bedýnce zeleniny, tak se díky přípravě tohoto oběda, lehce spotřebovala podstatná část brambor, hlávka zelí a i cibule. Uzené jsme měli z domácích zdrojů, tak nebylo o čem přemýšlet a v poledne jsme si mohli pochutnávat na staré české klasice.

Nejprve si v osolené vroucí vodě uvaříme brambory. Jakmile jsou brambory uvařené, slijeme je a necháme vychladnout. Mezitím si můžeme připravit uzené. Doporučuji uzené maso krátce povařit, stačí cca 10 minut. Uvařené uzené maso necháme také zchladnout a poté jej nakrájíme na menší kostičky. Na pánvi si na oleji (nebo na sádle) osmažíme najemno nakrájenou cibulku a přidáme nakrájené uzené. Osmahneme a dáme stranou.

Nachystáme si zelí. Zelí si nakrouháme nebo nakrájíme na nudličky. Druhou cibulku si také najemno nakrájíme. V hrnci si na oleji zesklovatíme cibulku a přidáme nakrouhané zelí. Promícháme a přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru (ta nám zelí zahustí). Přisypeme kmín (ten nám pomůže zelí lépe strávit) a trochu cukru a octa (dávám poloviční množství a během vaření přidávám, co je třeba, dle požadované chuti. Někdo rád sladší někdo zase kyselejší zelí). Podlijeme trochou vody a necháme dusit.

Vrátíme se k přípravě knedlíků. Vychladlé brambory si oloupeme, a buď nastrouháme na jemném struhadle, nebo protlačíme lisem na brambory. Přidáme vejce, hrubou mouku, dětskou krupičku a osolíme. Vypracujeme těsto. Vyválíme je do dvou válečků a ukrajujeme jednotlivé plátky, které pomocí ruky prstů roztlačíme do placičky. Do středu placičky dáme opečené uzené maso s cibulkou, zabalíme a vytvoříme knedlík. Jakmile máme knedlíky nachystané, dáváme je do osolené vroucí vody a vaříme cca 10-15 minut (záleží na jejich velikosti). Já jsem vařila cca 10 minut. Nejprve doporučuji ke konci vaření vyndat jeden knedlík, rozkrojit a zjistit, zda je už uvařený.

Mezitím, co se nám vaří knedlíky, si dovaříme zelí. Nakonec dochutí jak je třeba solí, cukrem nebo octem. Knedlíky podáváme s dušeným zelím, a pokud nám zbude uzené, tak posypané opečeným uzeným s cibulkou.

2019-09-23 Hlavní chody

Poznámka

Inspirace: http://www.apetitonline.cz/recepty/8485-bramborove-knedliky-s-uzenym-masem.html

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI