Ingredience: | |||||
mleté maso | 400 g | masáky/růžovky | 10 - 15 ks | menší cibule | 1 ks |
sůl | 1 vrchovatá lžička | voda | 100 ml | česnek | 1 stroužek |
mletá sladká paprika | špetka | mletý kmín | dle chuti | majoránka | dle chuti |
pepř | dle chuti | strouhaný tvrdý sýr (eidam, gouda) | dle potřeby | olej | dle potřeby |
Deštivé počasí prospívá mým oblíbeným masákům – růžovkám. Miluji jejich "škvarkovo-kořeněnou chuť", která se získá při jejich tepelné úpravě. Takže dnes jsme měli plněné kloboučky muchomůrky růžovky s bramborovou kaší a byla to dobrota. V zimním období používám tento receptík se záměnou za žampiony, ale těm chybí přeci jen "vůně lesa".
Muchomůrka růžovka, lidově nazývaná masák, je výtečná jedlá houba pro všechny způsoby přípravy pokrmů. Nezapomínejte být při sběru masáků opatrní, abyste je nezaměnili za muchomůrku šedivku, která sice není jedovatá, ale chuťově není dobrá a co víc – šedivku lze snadno zaměnit za muchomůrku tygrovanou, která je smrtelně jedovaná.
Na tento recept potřebujeme větší houbové kloboučky. V sezóně používám masáky a v zimě zase větší žampiony. Nejprve si nakrájíme cibuli a vložíme do mísy k mletému masu. Pak přidáme sůl, pepř, sladkou papriku, majoránku, kmín, vodu, prolisovaný česnek a dobře promícháme. Pokud bychom měli z žampionů použitelné nožičky, tak je na jemno pokrájíme a přidáme do masové směsi.
Připravenou masovou směsí naplníme houbové kloboučky a uložíme na plech vytřený olejem. Pečeme v troubě při 200°C cca 25 minut. Poté posypeme sýrem a nechám ještě asi 5 minut dopéci. Servírujeme s pečivem, bramborem, nebo bramborovou kaší.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI