Ingredience: | |||||
polenta | 1,5 šálku | voda | 3 šálky | olivový olej | 2 lžíce |
oregano | 2 lžíce | sůl | dle chuti | cibule | 2 ks |
cuketa | 1/2 ks | lilek | 1/3 ks | datlový sirup | 1 lžíce |
blsamicový ocet | 3 lžíce | avokádo | 1/2 ks | čerstvý koriandr | dle chuti |
citron | dle chuti |
Nedávno jsem dostala strašnou chuť na pizzu. Ani nevím proč, protože pizzu už jsem neměla několik let a nijak zvlášť mě to nelákalo. Chvíli jsme přemýšlela, jestli mám opravdu chuť na tu moučnou placku s kupou mastného sýra a došlo mi, že vůbec. Ukázalo se, že bych si dala nějaké placičky nebo koláčky a to mě přivedlo udělat si takové mini pizzy z polenty. Ano, chápete správně, moje chutě se mění z minuty na minutu a ještě ke všemu jsem hrozně nerozhodný člověk. Takže nakonec vždy udělám něco naprosto jiného. Ale o to je to zábavnější.
Už ale k samotnému receptu. Při vaření polenty jsem si řekla, co kdybych si na koláčky udělala zkaramelizovanou cibulku? (hmmmm)Vzhledem k tomu, že doma nemáme cukr, začala jsem experimentovat a vytvořila něco naprosto dokonalého! Věřte mi, že když přidáte k cibuli lilek, cuketu a vše svaříte s datlovým sirupem a balzamicem, vznikne vám něco neuvěřitelně dobrého.
Cibulová směs je úžasná sama o sobě, když k ní ale přidáte máslové avokádo a čerstvý koriandr budete v sedmém nebi.
Začneme přípravou polenty, nasypeme ji do hrnce, přidáme olivový olej, oregano a zalijeme vařící vodou. Na mírném ohni přivedeme k varu a krátce povaříme, dokud polenta nezhoustne a nevznikne hustá kaše. Podle chuti ochutíme solí a pepřem. Vyložíme plech pečícím papírem a pomocí lžíce na něj tvoříme placičky vysoké asi 1 cm. Pečeme asi 7 minut na 200 stupňů.
Mezitím co se pečou placičky, připravíme si zeleninovou směs. Cibuli nakrájíme na proužky, cuketu a lilek ne menší plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni začneme zeleninu restovat. Dejte pozor, aby se zelenina nespálila, chceme, aby změkla a zesládla. Zhruba po deseti minutách přidáme do pánve datlový sirup a balzamico a ještě pár minut společně restujeme, dokud se nevypaří tekutiny a nevznikne lehce lepivá karamelová konzistence. Podle chuti dosolíme.
Na hotové polentové placičky dáme zeleninovou směs, pár plátků avokáda a čerstvý koriandr. Nakonec lehce zakápneme citronovou šťávou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI