Ingredience: | |||||
polenta | 125 g | vývar (voda) | 1/4 l | zakysaná smetana | 1 kelímek |
vejce (do roka jen žloutek) | 2 ks | brokolice | cca 1/4 ks | mrkev | 1 ks |
kuřecí prso | 1 ks | olej | dle potřeby | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | tymián | dle chuti |
Polenta je kukuřičná kaše, která je vynikající nejen jen tak v základu, ale především zapečená. Přesně jako je tato. Říkejme tomu třeba koláč nebo nákyp. Není to moc fotogenické, ale je to ták dobré.
Vývar nebo vodu přivedeme k varu a pomalu vsypeme polentu, pečlivě mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Bude nejspíš velmi hustá, proto ji v případě potřeby můžete naředit ještě další vodou, ale přesto to nepřehánějte - hustota je velmi žádoucí, budeme ještě ředit zakysanou smetanou. Chvilku nechte projít teplem a zodpovědně míchejte, aby se kaše nepřipálila. Poté odstavte z plotny, nechte trošku zchladnout a smíchejte se zakysanou smetanou a vejcem.
Zatímco kaše chladne, připravíme si zeleninu. Brokolici oberte na ty nejdrobnější růžičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, kuře nakrájejte na malé kostičky. V pánvi rozehřejte trošku oleje a na něm do zlatova osmahněte brokolici, mrkev a kuřecí maso. Poté vmíchejte do polentové kaše. Dochuťte solí a kořením.
Pečte v troubě dle svých zvyklostí, cca půl hodiny na 200°C, dokud nákyp neupečete do zlatova.
Dětská specifika:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI