Pomalu pečená krkovice na voňavém zelí zpět

Ingredience:
vepřová krkovice bez kosti (pro kostihryzce klidně i s kostí)4 silnější plátkyčerstvě drcený pepř špetkasůl špetka
rozmarýn menší svazeksádlo3 lžícecibule (nejlépe červená) měla jsem růžovou2 ks
bílé hlávkové zelí1 kgčervené jablko2 ksbílé suché víno400 ml
pomerančový džem4 lžícečerstvý zázvor5 cmbílý vinný ocet či citronová šťáva2 lžíce
krupicový cukr2 lžíce
vepřová krkovice bez kosti (pro kostihryzce klidně i s kostí) 4 silnější plátky, čerstvě drcený pepř špetka, sůl špetka, rozmarýn menší svazek, sádlo 3 lžíce, cibule (nejlépe červená) měla jsem růžovou 2 ks, bílé hlávkové zelí 1 kg, červené jablko 2 ks, bílé suché víno 400 ml, pomerančový džem 4 lžíce, čerstvý zázvor 5 cm, bílý vinný ocet či citronová šťáva 2 lžíce, krupicový cukr 2 lžíce

Příprava

Krkovice není zrovna nejdietnějším jídlem, ale s voňavým zelím...No neříkejte, že byste si nedali?!

Den předem si připravíme maso. Zlehka plátky naklepeme, na krajích nařízneme, aby se nám nekroutily. Potřeme olejem (dala jsem olivový a hojně opepříme čerstvě drceným pepřem nebo pepřovým kořením, do masa vetřeme jehličky rozmarýnu. NESOLÍME. Dáme do uzavíratelné nádoby a vložíme do lednice, ideálně přes noc.
V den D si do pekáčku (který je vhodný i na pečení v troubě) dáme tuk (olej nebo sádlo) a nahrubo nakrájené cibule. Necháme zesklovatět a přidáme nakrouhané zelí. Přilijeme víno a vaříme, dokud zelí nezačne měknout. Poté přidáme jablka i se slupkou, překrájená na osminky a samozřejmě bez jádřinců. Do zelí vmícháme 2 lžíce džemu, do kterého přidáme najemno nastrouhaný zázvor, dále cukr, ocet a sůl. Vaříme dalších cca 5 minut. Zelí ochutnáme a doladíme chutě…
Mezitím si ve druhé pánvi, nejlépe steakové, rozpálíme tuk, vložíme krkovici, kterou těsně před tím osolíme a zprudka restujeme z každé strany 7 minut. Po této době maso potřeme z obou stran zbývajícím džemem a ještě chvilku, ale na mírnějším plameni, opékám…asi tak dalších 6 minutek.
Maso přemístíme do kastrolu se zelím. Do pánve, ve které jsme restovali maso, vlijeme decku vína, odmícháme ze dna a boků všechny přípečky a obsah pánve přelijeme přes maso.
Pekáč nebo kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby, předehřáté na 150 °C (horkovzduch).
Pečeme cca 90 minut, nepodléváme už ničím.
Asi tak 15 minut před dokončením sundáme poklici a necháme udělat hezkou kůrčičku.

2014-11-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI