Pomalu pečené hovězí na chilli švestkové omáčce a červeném víně s máslovým bramborovo-petrželovým pyré zpět

Hovězí a omáčka:
hovězí kýta500 gstřední petržel2 ksstřední mrkev2 ks
žampiony8 ksmenší cibule3 ksčesnek5 stroužků
sušené švestky100 gšvestková chilli omáčka5 - 6 lžicčervené víno750 ml
sůl dle chuti
Pyré:
brambory na pyré1 kgpetržel (kořen)200 gmáslo250 g
mléko300 ml
hovězí kýta 500 g, střední petržel 2 ks, střední mrkev 2 ks, žampiony 8 ks, menší cibule 3 ks, česnek 5 stroužků, sušené švestky 100 g, švestková chilli omáčka 5 - 6 lžic, červené víno 750 ml, sůl dle chuti, brambory na pyré 1 kg, petržel (kořen) 200 g, máslo 250 g, mléko 300 ml

Příprava

Rozhodla jsem se pro více receptů, které se netýkají jen pečení. Vaření se věnuji vcelku aktivně a na blogu to nejde příliš vidět. Sem tam nějaká polévka, ale žádné větší akce. Asi je to i proto, že sladkosti jsou prostě fotogenická záležitost. Taky se dají odložit a fotit až je čas a světlo. Nojo, léto chybí i mým fotografiím. V tomto podzimně-zimním období má foťák deadline do 16h. A tak když se něco navaří k večeři - foťáku se to úspěšně vyhne. Tento recept jsem připravovala pro Vás a tak jsem focení zkrátka stihnout musela.

Hovězí:

1. Hovězí maso osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kostky.
2. Maso naložte ve švestkové chilli omáčce - nesolte. Marinujte alespoň 2 hodiny.
3. Zeleninu očistěte a omyjte (žampiony loupat nemusíte). Nakrájejte je na kostky.
4. Česnek nechte vcelku, pouze jej lehce rozmáčkněte.
5. Hovězí maso dejte spolu se zeleninou a sušenými švestkami do středně velkého pekáče.
6. Osolte, přidejte 2 lžíce švestkové omáčky a promíchejte.
7. Vše zalijte cca 450 ml červeného vína a zakryté dejte péct na 160°C alespoň na 4 hodiny.
8. Půl hodiny před koncem pečení slijte 2/3 výpeku s vínem a pečte odkryté na 190°C.
9. Po upečení si odložte maso a část pečené zeleniny stranou.
10. Zbytek zeleniny včetně veškerého výpeku rozmixujte - k dosažení pěkné tmavé barvy přidejte k omáčce zbytek červeného vína a nechte probublávat na středním plameni cca 15 minut.
11. Dále přidejte i odležené maso se zeleninou.
12. Nakonec dochuťte solí dle potřeby.

Pyré:

1. Brambory i petržel očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. Petržel omyjte a brambory několikrát důkladně propláchněte ve studené vodě (zbavíte se tak přebytečného škrobu).
3. Brambory vařte v osolené vodě - po 5 minutách přidejte i petržel (vaří se kratší dobu než brambory / popřípadě můžete uvařit zvlášť).
4. Vařte, dokud nebude zelenina zcela měkká.
5. Uvařenou zeleninu slijte a propasírujte přes pevné síto.
6. Přidejte povolené máslo a dochuťte solí.

TIP: Pokud budete pyré ohřívat, přidejte vždy mléko a vmíchejte pomocí stěrky.
TIP: Pyré můžete servírovat pomocí cukrářského sáčku.

2017-02-14 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI