Hovězí a omáčka: | |||||
hovězí kýta | 500 g | střední petržel | 2 ks | střední mrkev | 2 ks |
žampiony | 8 ks | menší cibule | 3 ks | česnek | 5 stroužků |
sušené švestky | 100 g | švestková chilli omáčka | 5 - 6 lžic | červené víno | 750 ml |
sůl | dle chuti | ||||
Pyré: | |||||
brambory na pyré | 1 kg | petržel (kořen) | 200 g | máslo | 250 g |
mléko | 300 ml |
Rozhodla jsem se pro více receptů, které se netýkají jen pečení. Vaření se věnuji vcelku aktivně a na blogu to nejde příliš vidět. Sem tam nějaká polévka, ale žádné větší akce. Asi je to i proto, že sladkosti jsou prostě fotogenická záležitost. Taky se dají odložit a fotit až je čas a světlo. Nojo, léto chybí i mým fotografiím. V tomto podzimně-zimním období má foťák deadline do 16h. A tak když se něco navaří k večeři - foťáku se to úspěšně vyhne. Tento recept jsem připravovala pro Vás a tak jsem focení zkrátka stihnout musela.
Hovězí:
1. Hovězí maso osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na kostky.
2. Maso naložte ve švestkové chilli omáčce - nesolte. Marinujte alespoň 2 hodiny.
3. Zeleninu očistěte a omyjte (žampiony loupat nemusíte). Nakrájejte je na kostky.
4. Česnek nechte vcelku, pouze jej lehce rozmáčkněte.
5. Hovězí maso dejte spolu se zeleninou a sušenými švestkami do středně velkého pekáče.
6. Osolte, přidejte 2 lžíce švestkové omáčky a promíchejte.
7. Vše zalijte cca 450 ml červeného vína a zakryté dejte péct na 160°C alespoň na 4 hodiny.
8. Půl hodiny před koncem pečení slijte 2/3 výpeku s vínem a pečte odkryté na 190°C.
9. Po upečení si odložte maso a část pečené zeleniny stranou.
10. Zbytek zeleniny včetně veškerého výpeku rozmixujte - k dosažení pěkné tmavé barvy přidejte k omáčce zbytek červeného vína a nechte probublávat na středním plameni cca 15 minut.
11. Dále přidejte i odležené maso se zeleninou.
12. Nakonec dochuťte solí dle potřeby.
Pyré:
1. Brambory i petržel očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. Petržel omyjte a brambory několikrát důkladně propláchněte ve studené vodě (zbavíte se tak přebytečného škrobu).
3. Brambory vařte v osolené vodě - po 5 minutách přidejte i petržel (vaří se kratší dobu než brambory / popřípadě můžete uvařit zvlášť).
4. Vařte, dokud nebude zelenina zcela měkká.
5. Uvařenou zeleninu slijte a propasírujte přes pevné síto.
6. Přidejte povolené máslo a dochuťte solí.
TIP: Pokud budete pyré ohřívat, přidejte vždy mléko a vmíchejte pomocí stěrky.
TIP: Pyré můžete servírovat pomocí cukrářského sáčku.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI