Ingredience: | |||||
kuřecí čtvrtky | 8 ks | červená paprika | 1 ks | žlutá paprika | 1 ks |
cuketa | 1/2 ks | cibule | 1 ks | loupaná, krájená rajčata | 400 g |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | bazalka | dle chuti |
olej | dle potřeby | olivový olej | dle potřeby | vývar | dle potřeby |
Pohankovo-petrželové knedlíčky (cca 10 ks): | |||||
lámaná pohanka | 100 g | mléko | dle potřeby | sůl | dle chuti |
žloutek | 1 ks | pohanková mouka | 40 g | nasekaná petrželka | hrst |
Dnes jsem nevěděla, co budu vařit na oběd. Jsme s dětmi u rodičů, takže člověk vaří nejen v jiné kuchyni, ale i za trochu jiných podmínek. Potřebovala jsem něco, co nebude vyžadovat náročnou přípravu (takže varianta skoro jednoho hrnce) a přitom bude chutné a vyvážené, tedy aby nechyběla zelenina a maso. Nakonec vznikla z dostupných surovin velice dobrá omáčka a jako přílohu jsem zvolila pohankové knedlíčky.
Papriky, cuketu a 1/2 cibule si okrájíme (oloupeme) a nakrájíme na přibližně stejné díly. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a zeleninu rozložíme na plech s pečící folií a pokapeme olivovým olejem a posypeme bazalkou. Pečeme cca 30 minut.
Mezitím si na troše oleje zatáhneme osolené kuřecí čtvrtky. Jakmile je maso zatažené, vyjmeme ho a na výpeku si zesklovatíme 1/2 najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme loupaná, krájená rajčata a provaříme, přidáme bazalku a vrátíme zpět maso. Směs zalijeme vývarem, tak aby bylo maso ponořené tak akorát a necháme na mírném ohni provařovat cca 1 - 1,5 hodiny.
Jakmile je maso měkké, vyndáme jej z omáčky. Dáme stranou. Do rajčatové omáčky přidáme pečenou zeleninu (cca 3/4 množství) a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou konzistenci. Zelenina by měla sama o sobě omáčku zahustit, takže není třeba už dohušťovat. Zbylou zeleninu můžeme vrátit do omáčky nebo použít na dozdobení.
Pohankovo-petrželové knedlíčky
Pohanku propláchneme a uvaříme dle pokynů na obalu. Vařila jsem v mléce cca 10 minut. Poté necháme cca 10 minut pod pokličkou dojít a vychladnout. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme žloutek, sůl a přisypeme pohankovou mouku. Směs by měla být spíš tužší, pokud je třeba přidáme mléko. Nakonec přidáme nasekanou petrželku. Ze směsi vytvarujeme knedlíčky, které vaříme v osolené, vroucí vodě cca 10 minut. Podáváme jako přílohu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI