Ingredience: | |||||
malá cibule | 1 ks | olivový olej | 2 lžíce | rýže arborio | 150 g |
rajský protlak | 1 lžička | červené suché víno | 100 ml | česnek | 1/2 stroužku |
loupaná, drcená rajčata | 200 g | provensálské bylinky | dle chuti | sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti | zeleninový vývar | 250 - 300 ml | parmazán | 30 g |
sušená rajčata naložená v oleji | 30 g | najemno nasekaná petrželka | 1/2 lžíce |
U nás doma je milovníkem rizota moje mamka. Nejčastěji jí připravuji houbové nebo kávové. Kávové zní možná trochu hrozně, nicméně to zkuste sami a uvidíte. V základu místo vína použijte 60 ml silného espressa. Je to vážně super!
V tomto receptu jsem bílé víno vyměnila za červené a zbytek jsem doladila tak, aby působilo uhlazeným, ale ne nudným dojmem. Když zbylé víno začnete koštovat ještě během vaření jídla, nudit se určitě nebudete. Ale o to přeci jde, ne? U jídla bychom se měli bavit. A to jak při jeho přípravě, tak při konzumaci.
1. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci (já používám rendlík) rozpalte olej a cibuli restujte asi 1 - 2 minuty. Přidejte rýži. Za občasného míchání opékejte opět 1 - 2 minuty. Přidejte protlak a minutu míchejte. Zalijte vínem a za stálého míchání nechte vypařit. Osolte, přidejte najemno nadrcený česnek, pepř, špetku provensálských bylinek a drcená rajčata.
2. Stále míchejte a pomalu podlévejte vývarem. Když je rýže na skus, odstavte z plotny. Přisypte nastrouhaný parmazán (nechte si kousek na hoblinky), nadrobno pokrájená rajčata a petrželku. Dochuťte případně solí a pepřem a podávejte.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI