Omáčka: | |||||
hovězí zadní maso | 500 g | voda | 5 l | passata bio (690 g) | 1 balení |
himalájská sůl | dle chuti | nové koření | dle chuti | bobkový list | dle chuti |
mrkev | 4 ks | petržel | 1 ks | celr | 50 g |
České Ghíčko | dle potřeby | velká cibule | 1 ks | tapioka škrobová mouka Adveni | 8 lžic |
voda | dle potřeby | třtinový cukr | dle chuti | ||
Knedlíky (cca 5 ks): | |||||
špaldová polohurbá mouka | 400 g | hladká špaldová celozrnná mouka | 100 g | pohankový zajíc | 250 ml |
vejce | 2 ks | droždí | 1/2 kostky | sůl | dle chuti |
ovesné vločky s klíčky | 3 hrsti |
Občas si rádi pochutnáme na rajské omáčce a manžel ji prostě musí mít s knedlíkem. No a já jelikož výzvy miluji, jsem už párkrát otestovala knedlíky ze špaldové mouky a ovesných vloček s klíčky. Při návštěvě zdravé výživy mi navíc přistála v nákupním košíku tapioková škorobová mouka, která se hodí právě na zahušťování omáček. Takže se šlo testovat. Výsledek? No tak ten stál za to, manžel si na knedlíkách moc pochutnal a tapioka mouka nezklamala, vůbec v omáčce není znát.
Takže se s vámi mohu nyní podělit o zdravější alternativu rajské omáčky se zdravějšími knedlíčky.
Nejprve si uděláme vývar. Omyjeme maso, dáme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, přidáme na velké kusy pokrájenou zeleninu - mrkev, celer, petržel, nové koření, bobkový list, sůl. Já vařila 1,5 hodiny. Přecedíme.
Na Českém Ghí si orestujeme cibulku, přidáme šťávu z rajčat, zalijeme vývarem, povaříme, přidáme mrkev z hrnce, rozmixujeme. Nebude třeba pak omáčku tolik doslazovat. Omáčku přecedíme, propasírujeme, dochutíme třtinovým cukrem, případně dosolíme. Ve studené vodě si rozkvrdláme tapioka škrobovou mouku. Já dala 8 lžic a povaříme 10 minut. Je třeba míchat, aby se mouka nepřichytila na dno.
Podáváme s knedlíkem, synovi jsem udělala jako přílohu jáhličky.
Knedlíky:
Ovesné klíčky si namočíme do pohankového zajíce na 30 minut. Rozpustíme si ve vlažném pohankovém zajíci droždí.
Odvážíme a prosejeme mouku, přidáme vajíčka, promícháme a přidáme namočené vločky, osolíme, prohněteme. V případě potřeby přidáme polohrubou špaldovou mouku tak, aby se těsto nelepilo. Necháme kynout asi tak 30 minut.
Nakynuté těsto si dáme na podložku a prohněteme. Vyválíme si knedlíky, které necháme ještě chvíli kynout. Knedlíky dáme do vařící se osolené vody, zamícháme a vaříme 20 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI