Risotto con spinaci (špenátové risotto) zpět

Ingredience:
italská rýže typu Arborio200 gmáslocca 4 cmsýr parmezánového typu nastrouhaný1 hrst
čerstvý špenát spařenýa nakrájený100 - 150 ghorký zeleninový vývarcca 0,5 lmenší cibule nakrájená na drobno1 ks
olivový olej1 lžícebílé víno1 dc
italská rýže typu Arborio 200 g, máslo cca 4 cm, sýr parmezánového typu nastrouhaný 1 hrst, čerstvý špenát spařenýa nakrájený 100 - 150 g, horký zeleninový vývar cca 0,5 l, menší cibule nakrájená na drobno 1 ks, olivový olej 1 lžíce, bílé víno 1 dc

Příprava

Miluju špenát, protože se dá uvařit na stovky způsobů. Nedávno jsme si ukázali smažené italské špenátové kuličky (recept zde), které můžou posloužit jako skvělý předkrm neboli „antipasto“.

Špenát ale v italské kuchyni neplní jen roli přílohy nebo předrkmu, nýbrž se skvěle hodí i jako hlavní ingredience při přípravě spousty dalších jídel. Nejznámější jsou třeba špenátové lasagněl, krém do plněných těstovin, např. ravioli (recept zde). V minulosti jsme si také ukázali vynikající plněné těstoviny ve tvaru mušle „conchiglioni“ (recept zde).

Dneska si ukážeme naprosto jednoduché risotto právě se špenátem.

Co budeme potřebovat? Určitě doporučuji si přečíst můj článek Rady a tipy k italské kuchyni: Jak na risotto. Najdete tam pár tipů ohledně přípravy výborného risotta. Ty věci možná opakuju stále dokola, ale italská risotta jsou prostě dokonalé jídlo a opravdu není tak složité ho doma připravit ze surovin, které najdete kde0koliv v obchodech.

Pokud ho chcete mít opravdu italské, stačí dodržet použití surovin, postup a závěr. Vznikne vám jednoduché jído, které vás skvěle nasytí a blýsknete se před vašimi známými pravými italským krémovým risottem.

Postup:

Na mírném ohni dejte na rozpuštěné půlce másla a olivovém oleji smažit cibulku. Po chvilce přidejte špenát a smažte na mírném ohni několik minut. Potom přidejte rýži a zvyšte o něco plamen na plotně. Rýži pravidelně míchejte. Jakmile se začne trochu lepit na dno pánve (či hrnce), zalijte ji vínem a nechte ho vypařit.

Začněte postupně přidávat horký vývar. Pravidelně míchejte a nechte rýži postupně nasáknout a nabobtnat. Uvařte ji „al dente“ neboli lehce na skus a dejte stranou odpočinout. Do rýže vmíchejte sýr a zbytek másla. Pořádně promíchejte.

Vznikne vám úžasně krémové risotto, které můžete ještě posypat sýrem a podávat s bílým vínem!

TIPJak spařit špenát? Nevím, jestli používám přesný termín pro jeho úpravu. V italštině se tomu říká „lessato“. Nicméně vezmete špenát. Omyjete ho. A s tou trochou vody, co vám na něm zbyde z omytí, ho dáte na pánev. Stále mícháte, dokud vám celý nezměkne. Nechte okapat a bokem vystydnout. Nakonec z něj vymačkáte rukama všechnu přebytečnou vodu a můžete krájet.

2015-06-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI