Risotto con vino rosso zpět

Ingredience:
italská rýže typu Carnaroli nebo Arboriocca 250 gsilný kuřecí vývarcca 600 mlčerstvý tymián špetka
čerstvý rozmarýn špetkačervené vínocca 3 dclcibule (nejlépe červená, já teda použila tu klasickou bílou)1 ks
máslo (koupila jsem čerstvé z Gran Moravia obchůdku)cca 3 cmstrouhaný sýr Gran Moravia nebo Grana Padano dle chutiolivový olej (já mám Farchioni) kapka
italská rýže typu Carnaroli nebo Arborio cca 250 g, silný kuřecí vývar cca 600 ml, čerstvý tymián špetka, čerstvý rozmarýn špetka, červené víno cca 3 dcl, cibule (nejlépe červená, já teda použila tu klasickou bílou) 1 ks, máslo (koupila jsem čerstvé z Gran Moravia obchůdku) cca 3 cm, strouhaný sýr Gran Moravia nebo Grana Padano dle chuti, olivový olej (já mám Farchioni) kapka

Příprava

O víkendu jsem se rozhodla připravit pro změnu zase nějaké to risotto. Mám doma ještě dvě flašky výborného červeného vína Montefalco z Umbrie a tak mě napadlo ho využít na recept, který jsem nedávno dostala od mé známé Tundry z města Bastia Umbra. Italská červená vína jsou taková těžká a hutná a skvěle se hodí k vaření díky jejich výrazné chuti.

Postup:

  •  osmahněte na rozpuštěném másle nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte tymián a rozmarýn
  • na zezlátlou cibuli přidejte rýži a opražte ji za stálého míchání
  • rýži zalijte vínem a nechte ho vypařit
  • postupně potom přidávejte horký vývar do rýže a průběžně míchejte (nalijete pár naběraček vývaru na rýži, mícháte a necháte vstřebat – takto pokračujete)
  • rýže se takto vaří cca 18-20min
  • jakmile je rýže „al dente“ dáte ji stranou, opepříte, přidáte malou kostku másla (cca 2cm) a větší hrst nastrouhaného sýra a pomalu do rýže vmícháte a necháte chvilku odpočinout
  • podávejte posypané sýrem

TIP: Výborně se k přípravě receptu hodí i červené víno Sangiovese. Existuje také jeho varianta s použitím červené čekanky, kterou jednoduše nakrájíte nadrobno a přidáte smažit na másle k cibulce.

2014-12-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI