Ingredience: | |||||
rýže Arborio/Carnaroli | 250 g | máslo | 2 lžíce | šalotka | 1 ks |
bílé víno (suché) | 100 ml | hovězí vývar | 0,5 l | šafrán | 1 lžička |
máslo | 50 g | parmazán + na ozdobu | 50 g |
Klasikou mezi italskými risotty je milánské neboli šafránové risotto, které se skvěle hodí jako příloha, ale můžete jej připravit také jako plnohodnotný hlavní chod.
V rendlíku rozehřejte máslo do sklovata orestujte najemno nasekanou šalotku.
Přidejte rýži, kterou určitě neproplachujte a krátce zatáhněte. Podlijte vínem a nechte odvařit.
Když se vaří risotto, tak se rozhodně nikam nechodí a neustále se míchám.
Přihoďte šafrán, naběračku vývaru a opět míchejte. Další naběračku vývaru přidejte vždy, až rýže ten předchozí celý vypije.
Pokud by se vám stalo, že rýže bude příliš tvrdá a vývar už nebudete mít, můžete použít i trochu obyčejné vody. Z vlastní zkušenosti ale vím, že by vám to stačit mělo.
Risotto je sice mazlavé, ale rýže rozhodně není rozvařená.
Kdo z vás zná pojem al-dente z vaření těstovin, tak ví, že to stejné platí i u rýže.
Jakmile máte rýži akorát, tak vypněte plamen a vmíchejte studené máslo a nastrouhaný parmazán. Dobře promíchejte a hned podávejte.
Na talíři můžete dozdobit hoblinkami sýru a trochou olivového oleje.
Jistě se ptáte, kde je nějaká sůl, ale vývar je osolený a parmazán je také poměrně slaný. U nás se příliš nesolí, ale pokud by vám to přeci jen nestačilo, tak špetku soli použijte.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI