Ingredience: | |||||
rýže arborio | 150 g | ghí | 25 g | *kořeněná voda nebo 0,5 l zeleninového vývaru | 0,5 l |
šalotka nasekaná na drobno | 1 ks | medvědí česnek nasekaný na drobno | 100 g | čerstvý květák rozdělený na drobné růžičky | 150 g |
dýňová semínka | 20 g |
Dneska mám tu čest představit vám jedno rizoto, kde hlavní roli hraje medvědí česnek. Vše uvařeno z italské rýže arborio, která vám zajistí smetanovou chuť i bez využití mléčných bílkovin, ovoněné ghí, s trochou křupavého květáčku a na quercetin bohatou cibulí. Pokud jste nikdy pravé risotto nevařili, určitě doporučuji dát si práci se sháněním této rýže, protože ta chuť je prostě mňamózní. Takže dnes bez masa, vajec, mléka, sóji i histaminu, za to se spoustou zdravých surovin.
Rýži dobře propláchneme. V hrnci rozehřejeme ghí a osmahneme na něm cca 5 - 8 minut nasekanou šalotku. Poté vsypeme rýži a za stálého míchání 1 - 2 minuty opražíme. Přidáme naběračku kořeněné vody, stáhneme plamen tak, aby nám voda jen mírně probublávala, a občas mícháme. Jakmile se vývar vyvaří, přidáme další naběračku. Každý naběračka by se měla vyvařovat cca 4 - 5 minut. Jakmile spotřebujeme 3/4 vody (cca 20 - 25 minut), vmícháme a drobno natrhaný/nakrájený květák a vaříme dál. Před vyvařením poslední naběračky vsypeme nasekaný česnek a případně dochutíme solí a pepřem. Vyvaříme všechnu vodu a vmícháme dýňové semínko.
Dobrou chuť.
*kořeněná voda - horká vařící voda s 1/2 lžičkou himalájské soli, pepřem a trochou petržele
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI