Ingredience: | |||||
olivový olej | 1 lžíce | šalotka nebo malá cibule | 1 ks | bílé víno | 100 ml |
rizotová rýže (arborio, carnaroli nebo alespoň krátkozrnná rýže) | 250 g | horký zeleninový vývar | cca 750 ml | medvědí česnek | 100 g |
mladý vyloupaný hrášek | 200 g | strouhaný parmazán | 3 lžíce | máslo | 1 lžíce |
Příprava pravého italského risotta sice znamená, že se dvacet minut skoro nehnete od vařiče a nepustíte z ruky vařečku, tím ale veškeré vaření končí a začíná opravdová krémová rýžová slast.
Ve větší pánvi poduste na rozehřátém oleji jemně pokrájenou cibuli, aby změkla – nenechte ji však zhnědnout.
Přidejte rýži a za stálého míchání vařečkou ji částečně osmahněte. Jakmile začne hrozit připálení, podlijte vínem a dál míchejte, dokud se všechno neodpaří a nevsákne do rýže.
Přilijte jednu velkou naběračku horkého vývaru a dál pokračujte v míchání na středně silném plameni, dokud je v pánvi vidět tekutina. Poté vlijte další naběračku a stejným způsobem pokračujte dál, dokud nespotřebujete vývar a rýže nezměkne na skus, trvá to asi patnáct minut. Jestliže spotřebujete všechen vývar a rýže není stále dost měkká, můžete namísto něj přilít trochu horké vody.
Medvědí česnek operte pod tekoucí vodou, několikrát překrojte a přidejte k téměř hotovému risottu. Promíchejte a nechte chvíli listy teplem zatáhnout a změknout. Nakonec vmíchejte máslo, dvě lžíce parmazánu a rozmražený hrášek. Dochuťte solí a pepřem.
Nechte hotové risotto jednu až dvě minuty stát mimo plotýnku, pak rozdělte na talíře a posypte zbývajícím parmazánem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI