Risotto z červené řepy a tymiánu zpět

Ingredience:
rýže Arborio400 gstřední červená cibule1 ksmenší červená řepa2 - 3 ks
červené suché víno1 dclzeleninový vývarcca 1 ltymián (nebo 2-3 lžičky sušeného)4 - 5 snítek
parmazán50 gmáslo1 lžícehrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chutiolivový olej dle potřeby
rýže Arborio 400 g, střední červená cibule 1 ks, menší červená řepa 2 - 3 ks, červené suché víno 1 dcl, zeleninový vývar cca 1 l, tymián (nebo 2-3 lžičky sušeného) 4 - 5 snítek, parmazán 50 g, máslo 1 lžíce, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, olivový olej dle potřeby

Příprava

Vedle dýně je klasickou podzimní zeleninou i červená řepa. Tyto dvě suroviny jsou si v možnostech jejich využití v kuchyni vlastně docela dost podobné. Proto jsem se rozhodla využít červenou řepu při přípravě oblíbeného risotta. Výhodou je, že v tomto receptů můžete použít řepu syrovou a nemusíte se zdržovat jejích předvařením. Výsledná chuť risotta ve spojení řepy, parmazánu a tymiánu je skvělá.

Ve vyšším kastrolu nebo pánvi si na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou červenou cibuli a poté k ní přidáme nastrouhanou červenou řepu (na hrubém struhadle a syrovou). Chvíli orestujeme a přidáme rýži, vše promícháme a to tak, aby se každé zrníčko rýže obalilo směsí cibule a řepy. Podlijeme vínem a na mírném plameni necháme postupně vyvařit. Jakmile nám z vína už prakticky nic nezbude, tak směs podlijeme vývarem, ale jen tak, aby byla rýže lehce ponořena a jako u každého správného risotta vývar během vaření doplňujeme. Přidáme tymián (pokud použijeme ten sušený, jinak bychom čerstvý přidávali až ke konci vaření). Osolíme, opepříme, promícháme a vaříme na mírném ohni cca 15 - 20 minut, a to do změknutí rýže. Ke konci vaření pak do risotta vmícháme najemno nastrouhaný parmazán a lžíci zchladlého másla a pořádně promícháme. Pokud je třeba, tak dochutíme solí nebo pepřem.

2017-11-24 Hlavní chody

Poznámka

Inspirace: fresh.iprima.cz

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI