Ingredience: | |||||
rýže Arborio | 400 g | střední červená cibule | 1 ks | menší červená řepa | 2 - 3 ks |
červené suché víno | 1 dcl | zeleninový vývar | cca 1 l | tymián (nebo 2-3 lžičky sušeného) | 4 - 5 snítek |
parmazán | 50 g | máslo | 1 lžíce | hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti | olivový olej | dle potřeby |
Vedle dýně je klasickou podzimní zeleninou i červená řepa. Tyto dvě suroviny jsou si v možnostech jejich využití v kuchyni vlastně docela dost podobné. Proto jsem se rozhodla využít červenou řepu při přípravě oblíbeného risotta. Výhodou je, že v tomto receptů můžete použít řepu syrovou a nemusíte se zdržovat jejích předvařením. Výsledná chuť risotta ve spojení řepy, parmazánu a tymiánu je skvělá.
Ve vyšším kastrolu nebo pánvi si na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou červenou cibuli a poté k ní přidáme nastrouhanou červenou řepu (na hrubém struhadle a syrovou). Chvíli orestujeme a přidáme rýži, vše promícháme a to tak, aby se každé zrníčko rýže obalilo směsí cibule a řepy. Podlijeme vínem a na mírném plameni necháme postupně vyvařit. Jakmile nám z vína už prakticky nic nezbude, tak směs podlijeme vývarem, ale jen tak, aby byla rýže lehce ponořena a jako u každého správného risotta vývar během vaření doplňujeme. Přidáme tymián (pokud použijeme ten sušený, jinak bychom čerstvý přidávali až ke konci vaření). Osolíme, opepříme, promícháme a vaříme na mírném ohni cca 15 - 20 minut, a to do změknutí rýže. Ke konci vaření pak do risotta vmícháme najemno nastrouhaný parmazán a lžíci zchladlého másla a pořádně promícháme. Pokud je třeba, tak dochutíme solí nebo pepřem.
Inspirace: fresh.iprima.cz
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI