Ingredience: | |||||
mleté maso, ideálně lehce prorostlá vepřová plec | 400 g | očištěná růžičková kapusta | 400 g | slanina | 100 g |
menší mrkev | 2 ks | petržel | 1 ks | česnek | 1 stroužek |
sušený tymián | špetka | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
větší brambory | 4 ks | máslo | 2 lžíce | hladká mouka | 2 lžíce |
smetana | 200 ml | hrubozrnná hořčice | 3 - 4 lžíce | dijonská hořčice | 1 lžička |
sardelová pasta | na špičku lžičky | olej | dle potřeby | cukr | dle chuti |
vinný ocet | dle chuti |
Tento recept jsem pracovně nazvala Koulela se koulela, a všechny součásti jsem vyladila do elegantních kuliček. Chtěla jsem si vyzkoušet jeden z úkolů z kuchařské soutěže Masterchef a to tzv. Parisienky. No přiznám se že to není tak snadné jak to vypadá, ale snad bych prošla.
Ale zpět k receptu. Růžičková kapusta dokonale ladí se smetanovými omáčkami. V tomto receptu se navíc snoubí snad všechny chutě, kyselost hořčice, sladká mrkev v masových kuličkách a lehká hořkost kapusty. Je to rychlé a jednoduché a přitom nesmírně efektní. Myslím si, že by toto jídlo obstálo i na slavnostní tabuli.... Prostě doporučuji vyzkoušet.
Do mísy nastrouháme na jemném struhadle očištěnou mrkev a petržel. Zeleninu smícháme s masem, česnekem a ochutíme tymiánem, solí a pepřem. Z masové hmoty vypracujte kuličky o stejné velikosti jako růžičky kapusty a lehce opečte na pánvi. Kuličky nemusí být zcela propečené, protože se budou ještě později péct s kapustou, jde jen o to, aby se zatáhly na povrchu.
Mezitím co se budou opékat masové kuličky si přiveďte k varu osolenou vodu. Ve vodě uvařte kapustičky. Kapusty během varu kontrolujte, netrvá to dlouho cca 7 minut. Kapusta musí být měkká ale přitom se nesmí rozvařit a musí stále držet tvar.
V dalším hrnci si uvařte brambory nakrájené na kostičky a nebo si s nimi můžete pohrát a vykrájet stejně jako já malé kuličky.
Slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte restovat na rozpálenou pánev. K opečené slanině přidejte okapané a uvařené kapustičky a nechte lehce skaramelizovat, Ke kapustě přidejte masové kuličky a brambory a na mírném plameni pomalu společně opékejte.
Na omáčku si v rendlíku rozehřejte máslo na kterém nechte zezlátnou mouku. Opečenou mouku zalijte studeným mlékem a smetanou a vyšlehejte do hladké omáčky. Pokud máte v omáčce hrudky, tak ji přepasírujte přes jemné sítko. Do hotové bílé omáčky přimíchejte obě hořčice a sardelovou pastu. Dochuťte solí a pepřem a za stálého míchání nechte projít varem. Omáčka by měla být lehce sladkokyselá. Mně osobně stačila sladkost smetany a kyselost hořčice, ale pokud budete chtít chuť zvýraznit tak použijte špetku cukru a pár kapek jemného vinného octa.
Kapustičky s kuličkami můžete podávat přelité omáčkou a nebo je můžete s omáčkou smíchat na pánvi, tak aby byl obalený každý kousek.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI