Rybí kuličky: | |||||
filety bělomasé ryby (treska...) | 650 g | mandle | 100 g | vejce | 3 ks |
jáhlová mouka | 3 lžíce | křupavá kukuřičná strouhanka | na obalení | hrubozrnná sůl | dle chuti |
vícebarevný pepř | dle chuti | voda | dle potřeby | bobkový list | 3 ks |
černý pepř | 4 - 5 kuliček | tymián | 2 lžičky | ||
Salát: | |||||
brambory | 800 g | sterilované okurky | 8 ks | červená cibule | 1 ks |
Zálivka: | |||||
olivový olej | 8 lžic | vinný ocet | 6 lžic | med | 4 lžíce |
hrubozrnná sůl | dle chuti | vícebarevný pepř | dle chuti | pažitka nebo 2 jarní cibulky (zelená část) | svazeček |
Ladíme chutě na Vánoce, takže u nás dnes byla ryba. Zvolila jsem však její trochu netradiční úpravu i podobu a stejně tak to platí i o příloze. Z klasického vánočního jídla jako je bramborový salát a ryba, vnikla odlehčená varianta, která zohledňuje i případné potravinové alergie, má totiž bezlepkovou a bezmléčnou podobu. Ten, kdo žádné zdravotní omezení nemá, si na ni však může také pochutnat.
Nejprve si rybu omyjeme a pak ji dáme do kastrolu a zalijeme vodou, tak aby byla ponořena, ale ne více. Do vody dáme bobkový list, 1 lžičku tymiánu a černý pepř a přivedeme k varu. Přidáme sůl, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Jde o to, aby se ryba trochu povařila a přitom do sebe natáhla chutě koření. Poté rybu vyndáme a necháme zchladnout.
Mezitím si ve větší míse rozmixujeme mandle najemno. Poté přidáme zchladlou rybu, kterou buď můžeme natrhat rukama, nebo naškrábeme pomocí vidličky. Přidáme lžičku tymiánu, vejce a jáhlovou mouku. Promícháme a pomocí namočených rukou odebíráme ze směsi a tvoříme kuličky o velikosti golfového míčku. Kuličky pak obalíme v křupavé kukuřičné strouhance. Konečnou přípravu pak můžete udělat tak, že kuličky rychle osmažíme na pánvi nebo je upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut (pokud budete dávat do trouby, tak kuličky před pečením pokapejte olivovým olejem a cca v půlce doby pečení otočte a opět pokapejte olejem).
Na salát budeme potřebovat uvařené brambory. Tedy brambory dáme do vody, přivedeme k varu, osolíme a vaříme do změknutí (10 - 15 minut), záleží to na velikosti brambor. Jakmile jsou brambory uvařené, tak je necháme mírně zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Dáme do větší mísy a pak přidáme nakrájené okurky a cibuli na kolečka.
Přísady na zálivku si nalijeme do misky a pomocí metličky prošleháme. Salát zalijeme zálivkou a nakonec přidáme buď nasekanou pažitku, nebo jarní cibulku.
Rybí kuličky pak podáváme s lehkým bramborovým salátem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI