Rýžové závitky se špenátem a uzeným Šmakounem zpět

Ingredience:
kulatý rýžový papírcca 16 ksuzený Šmakoun200 gmražený špenát2 plné hrsti
kuskus a k tomu cca 1 - 1,2 dl zeleninový vývarcca 6 lžicsušený česnek2 lžičkysterilovaná kukuřice5 lžic
sušená rajčata5 ksolej na smaženísůl dle chuti
pepř dle chuti
kulatý rýžový papír cca 16 ks, uzený Šmakoun 200 g, mražený špenát 2 plné hrsti, kuskus a k tomu cca 1 - 1,2 dl zeleninový vývar cca 6 lžic, sušený česnek 2 lžičky, sterilovaná kukuřice 5 lžic, sušená rajčata 5 ks, olej na smažení, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

O panu Šmakounovi se už ví, že je nerad sám, a proto se rád seznamuje. Tuhle se rozhodl, že udělá jarní párty a pozval k sobě další kámoše. Nakonec přišli všichni - pan Špenát se svou kuskusovou družkou, rýžový papír s sebou vzal sušené rajčátko a to zas zavolalo sousedku kukuřici. Nakonec z toho byla pořádná divočina - všichni totiž skončili pěkně pohromadě v jednom "spacáku" 

Kuskus vsypeme do misky, přidáme k němu lžíci oleje ze sušených rajčat, zalijeme vroucím vývarem a vidličkou promícháme. Přikryjeme talířem nebo folií a po asi deseti minutách je hotovo. Smícháme s hotovou špenátovou směsí, kterou si mezitím připravíme takhle jednoduše:

Šmakouna nakrájíme na hodně malé kostičky (nebo jej můžeme nastrouhat), orestujeme na trošce oleje na pánvi, přidáme k němu nasekaná rajčátka a po minutce i povolený špenát. Nakonec okořeníme solí, pepřem a sušeným česnekem a vmícháme kukuřici (a pak samozřejmě i připravený kuskus). Necháme vychladnout a bedlivě hlídáme, aby nám nikdo neuždiboval, protože dobrota už je to teď. Takže jestli nemáte čas anebo zrovna netoužíte po smaženém, hoďte rýžový papír za hlavu a jezte hned.

Ale někdo to zkrátka rád smažené, a pokud jste to vy, rýžové závitky si připravíte takhle:

Čistou utěrku namočíme do studené vody a vyždímáme. Přeložíme napůl a jednu půlku položíme na mělký talíř nebo rovný tác. Na talíř umístíme rýžový papír a přikryjeme jej druhou půlkou vlhké utěrky. Lehounce přitiskneme, aby papír nasákl vodu. V případě potřeby sem tam přilijeme lžíci vody. Namočený papír opatrně přemístíme na jiný, lehce vodou pokropený talíř, do středu dámě dvě až tři lžičky špenátové směsi a zavineme. Nejdřív papír přeložíme přes směs ze shora a zespodu, nakonec jej omotáme kolem dokola a lehce přitiskneme spoje. Položíme na lehce navlhčený talíř a pak vkládáme do středně rozpáleného oleje.

Závitky by měly plavat - a je celkem jedno, jestli kraula nebo motýlka (i když já na jaře hlasuji pro motýly) Podáváme se zeleninovým salátem, pečivem nebo jen tak. Dobré jsou i studené.

2015-03-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI