Ingredience: | |||||
rýže | 1 hrnek (cca 300 ml) | mléko | cca 1 l | jablko | 1 ks |
meruňkový kompot | dle potřeby | skořice | dle chuti | třtinový cukr | dle chuti |
citronová šťáva | dle chuti | rozinky (naložené v rumu) | dle chuti | olej | dle potřeby |
strouhanka nebo kokos | dle potřeby |
Rýžový nákyp jsem ještě nikdy nevařila a ani jsem nikdy tyto dobrůtky nevyhledávala. Ale když přišel manžel s přáním, že by si ho dal k obědu, ráda jsem mu vyhověla.
Do většího hrnce dejte 1 hrnek rýže a dva hrnky mléka. Oslaďte zhruba dvěma lžícemi cukru, ale každý si osladí podle své chuti. Pozvolna vařte, aby se mléko nepřipalovalo, občas promíchejte a dle potřeby podlévejte mlékem. Vařte do měkka zhruba 20 minut. Rýže by měla mít řidší konzistenci, aby se dala dobře míchat a nebyla suchá.
Jablko oloupejte a vykrájejte jádřince. Nakrájejte ho na plátky. Do uvařené rýže vmíchejte zhruba jednu čajovou lžičku mleté skořice.
Připravte si zapékací misku, vymažte jí olejem a vysypte strouhankou či kokosem. Potom do ní vrstvěte půlku obsahu vařené rýže pátky jablka, meruňky a pokapejte citronovou šťávou, můžete i trochu pocukrovat. Ovoce přikryjte zbytkem rýže a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba na 20 minut. Před dopečením posypte nákyp cukrem (já použila moučkový) a zapněte gril, tím cukr zkaramelizuje a udělá pěknou kůrčičku.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI